Pochodu radikálů Ústím nad Labem už nic nebrání

Ústí nad Labem - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost Úřadu městského obvodu Ústí nad Labem - město. Potvrdil tak rozhodnutí ústeckého krajského soudu, že úřední zákaz druhého ze tří plánovaných sobotních pochodů extremistů přes ústeckou čtvrť Klíše byl neoprávněný. Soudci NSS mimo jiné potvrdili, že úředníci zákaz pochodu zcela nedostatečně odůvodnili. První z pochodů město nezakázalo, nenašlo prý důvod. Dva později ohlášené pochody přes čtvrtě Klíše a Střekov zakázala radnice 6. března. Organizátoři se ale odvolali a krajský soud jim v obou případech vyhověl.

NSS kritizoval především stručnost a nepřezkoumatelnost úředního rozhodnutí, jehož odůvodnění prý nemělo ani jednu stranu formátu A4. Jediným důvodem zákazu bylo nutné omezení dopravy, které by prý bylo v rozporu se zájmem obyvatelstva. Úředníci navíc podle soudců použili neurčité právní pojmy. „Vždy je to přitom správní orgán, kdo je povinen své rozhodnutí důkladně a přesvědčivě odůvodnit. Důvody zákazu shromáždění nelze dále vysvětlovat a rozhojňovat teprve ve vyjádření k žalobě nebo v kasační stížnosti, jak tomu bylo v tomto případě,“ uvedl soudce Zdeněk Kühn.

Ultrapravicoví Autonomní nacionalisté na sobotu chystají hned tři pochody, jimiž chtějí připomenout oběti bombardování města spojeneckým letectvem v dubnu 1945. Do města by mohly přijet stovky příznivců extremistických skupin z Česka i z Německa.

Zasahovat má až tisícovka policistů

Zasahovat by mělo podobné množství policistů, jako tomu bylo 17. listopadu loňského roku v Janově - tedy zhruba tisícovka policistů včetně těžkooděnců. Opatření a hraniční kontroly připravuje i německá policie. Je velmi pravděpodobné, že v Ústí nebude jezdit MHD.

Odpůrci sobotních pochodů tvrdí, že akce jsou záminkou připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera, které připadá na 20. duben. Proti pochodu se v Ústí nad Labem připravuje i řada akcí svolaných občanskými iniciativami, které se ale nebudou konat přímo v den pochodu.

Na centrálním ústeckém náměstí se dnes koná koncert proti neonacistům

Největší akcí v rámci kampaně V Ústí neonacisty nechceme byl dnešní koncert na Mírovém náměstí, kde se sešlo několik set lidí. Na závěr vystoupila hlavní hvězda večera - kapela Pražský výběr II v čele s končícím ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem.

V pátek, den před pochodem, bude oficiální pietní akce na uctění obětí bombardování.

Pochod extremistů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod