Úřad na ochranu údajů dál šetří zveřejnění informací o dětech k adopci

Praha - Policie se sice nebude zabývat trestním oznámením na Fond ohrožených dětí (FOD), které kvůli zveřejňování citlivých informací podal inspektor Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle ředitele úřadu Igora Němce ale případ ještě neskončil. Většina rozhodnutí nenabyla právní moci a úřad hledá další prostředky pro vymožení práva na ochranu soukromí. Němec zdůraznil, že ÚOOÚ pokračuje i ve vlastním šetření, zda fond spravuje informace o dětech v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů.

FOD hledá pro děti adoptivní rodiče nebo pěstouny. Na svých internetových stránkách přitom zveřejňuje fotografie těchto dětí a některé údaje o nich, které by je podle úřadu mohly poškodit u spolužáků nebo učitelů a mohly by mít dopad na jejich budoucí život.

Úřad zahájil kontrolu FOD poté, co „ověřil, že v ostatních evropských státech je naprosto nepřijatelná praxe zveřejňování velmi intimních, lidskou důstojnost pomíjejících údajů o dětech, s čímž se setkal na webových stránkách Fondu ohrožených dětí“. V polovině ledna kontrolu dokončil, FOD si ale na výsledky stěžoval. O námitkách bude rozhodnuto v druhoinstančním řízení, jehož výsledky by měly být známy koncem dubna. Samostatně je podle Němce řešeno trestní oznámení, které inspektor ÚOOÚ na FOD podal. Úřad se nicméně nechce k věci vyjadřovat, dokud jednotlivá rozhodnutí v případu nebudou pravomocná. Ředitel úřadu Němec ve Studiu ČT24 znovu kritizoval zveřejňování těchto informací na inernetu. „Je to nepřijatelné,“ řekl.  

Rozhovor s Igorem Němcem (zdroj: ČT24)

Podle ÚOOÚ je nevhodné, aby byly fotografie dětí a citlivé informace, které mohou vést k jejich identifikaci, vystaveny na internetu, kde k nim má přístup neomezený okruh osob. Němec už dříve uvedl, že takové informace by měly být poskytnuty až užší skupině osob, které projeví zájem o adopci. Úřad proto vyzval fond, aby stáhl webové stránky, na nichž děti k adopci nabízí. Ředitelka FOD Marie Vodičková ale koncem března vyjádřila přesvědčení, že zveřejňování informací o dětech není v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. Podle ní je navíc fotografie dítěte nebo zveřejnění jeho příběhu často jediným způsobem, jak případné zájemce o adopci zaujmout.

Marie Vodičková
Zdroj: ČT24