Premiér Fischer očekává návrhy Mirka Topolánka o složení vlády

Praha - Premiér Jan Fischer sbírá seznamy jmen potenciálních ministrů své letní vlády. Ve středu večer po jednání s Janem Fischerem v Hrzánském paláci představil šéf ČSSD Jiří Paroubek sedm jmen, která navrhuje jeho strana na ministry takzvané letní vlády. Fischer jednal o obsazení svého kabinetu celý den. Dnes Fischer totéž očekává od předsedy ODS a premiéra v demisi Mirka Topolánka. Setkat se mají v pravé poledne. Fischer odhaduje, že vládní sestavu by mohl dokončit příští týden.

Jan Kohout, který by měl zastávat post místopředsedy vlády a ministra zahraničí, je náměstkem Karla Schwarzenberga. V minulosti byl velvyslancem při Evropské unii. Další diplomat, velvyslanec při NATO Štefan Füle, by měl nastoupit na ministerstvo pro evropské záležitosti. Vnitro by měl řídit Martin Pecina, který teď řídí úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na ministerstvu zemědělství si Jiří Paroubek představuje šéfa státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebestu. Pro ministerstvo práce a sociálních věcí doporučil Petra Šimerku, tamního dlouholetého náměstka. Na post ministra průmyslu a obchodu navrhuje šéf sociální demokracie dosavadního předsedu Českého báňského úřadu Iva Pěgřímka. A ministerstvo pro místní rozvoj by měl nově řídit Rostislav Vondruška, ředitel agentury Czech tourism.

Podobný seznam čítající osm jmen by měl Jan Fischer už dnes dostat i od odstupujícího premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka. Příští týden by se měl se všemi adepty setkat a po konzultacích vládu doladit.

Nejvíce se spekuluje kolem jména ministra financí

Nejvíce spekulací se zatím točilo kolem odstupujícího ministra financí, lidovce Miroslava Kalouska. Po jeho setkání s Fischerem se zdálo, že by svoje křeslo mohl obhájit, a myšlenka nadstranické vlády by tak vzala za své. I premiér Fischer si podle svých slov dovede Kalouska na tomto postu představit, ale vývoj jednání komentovat nehodlá.

Za Kalouska se postavil prezident Václav Klaus, ale okamžitě ho odmítli předsedové sociální demokracie i Strany zelených. Veškeré spekulace pak ukončil odstupující premiér Mirek Topolánek, který Kalouska o účast v letní vládě rozhodně nepožádá.