Ostravský Severní spoj nepovede přes Turkov ani Porubu

Ostrava – Trasa ostravského Severního spoje se vyhne přírodní památce Turkov a nepovede ani hustou zástavbou Poruby. Varianta, kterou podpořili ostravští radní, vede trasu po levém břehu řeky Opavy a ústí do Provozní ulice za sedmým a osmým obvodem Poruby. Na stole byly celkem čtyři varianty trasy Severního spoje. Ten má spojit ostravské městské části Poruba, Třebovice a Martinov s dálnicí D1 a také centrem města.

Náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý uvedl, že vedení silnice přes Turkov by způsobilo problémy s ministerstvem životního prostředí a především s místními lidmi. „Při jakémkoliv kontaktu s přírodní památkou Turkov lze očekávat protesty občanů,“ uvedl Ženatý.

Starosta Poruby Lubomír Palyza řekl, že urychlení výstavby Severního spoje obvod jednoznačně vítá, a to i přesto, že varianta počítající s vyústěním do Provozní ulice není zdaleka ideální. „Tato varianta bude znamenat nutnost upravit Martinovskou ulici, kterou bude část motoristů projíždět ze Severního spoje do čtvrtého a sedmého porubského obvodu. Dá se předpokládat, že bude muset dojít k rozšíření této ulice na čtyřproudou,“ uvedl Palyza.

Část Severního spoje se již staví, tento úsek ale spojí pouze Mariánskohorskou ulici s dálnicí D1. Další část silnice zatím nevzniká, protože dosud nebylo jasné, kudy má vést.