Úředníci zaspali, výluka na trati Kladno-Praha bude asi až v létě

Praha – Obávaná výluka na železniční trati z Kladna mezi centrem Prahy a Veleslavínem zřejmě nakonec začne až v červnu, jak žádal Středočeský kraj a město Kladno. Ačkoli pražský magistrát a především ministerstvo dopravy rozhodly, že výluka začne na konci dubna, nestane se tak kvůli zdržení při vydávání stavebního povolení pro dočasnou konečnou zastávku vlaků. Řekl to mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Vlaky budou během výluky končit na provizorní zastávce mezi nádražími Veleslavín a Dejvice. Trať bude uzavřena kvůli rekonstrukci mostu u dejvického nádraží.

„Všechno běželo, jak se předpokládalo, ale minulý pátek přišlo z Drážního úřadu vyrozumění o zahájení správního řízení ve věci stavebního povolení k provizorní zastávce,“ uvedl mluvčí. Znamená to, že je nyní zapotřebí 14 dní na projednání a pak běží měsíční lhůta na případné odvolání. Podle Hally zřejmě město nezažádalo o zřízení zastávky v dostatečném předstihu.

„Pravděpodobně se ta výluka posune, protože doporučení z ministerstva dopravy zahájit výluku na jaře se opíralo o to, že bude zřízena provizorní zastávka, aby to nemělo vliv na dopravu Středočechů do Prahy,“ připomněl mluvčí. „Tím, že se odsouvá termín, kdy bude moci investor zřídit zastávku, tak my tu výluku také posuneme,“ dodal.

Nový termín výluky je dobrou zprávou pro Středočeský kraj i kladenský magistrát, které o posunutí na léto žádaly. V letních měsících totiž podle nich klesá počet cestujících, a tak by omezení pocítilo méně Středočechů, kteří pravidelně do metropole dojíždějí.