Českému zdravotnictví chybí porodníci

Praha - Některé zdravotnické obory v Česku bojují s nedostatkem specialistů. Lékaři chybí třeba v nefrologii, tedy péči o ledviny, nebo i v porodnictví. Důvody jsou různé: platy, nepříliš atraktivní práce či vyšší rizika soudních sporů. Ruší se oddělení a pacienti musejí na specializovaná pracoviště dojíždět. V některých případech to může vést i k ohrožení péče.

Ročně musí porodníci zvládnout přes sto tisíc porodů. Nedostatkem lékařů trpí hlavně menší nemocnice, někteří totiž odcházejí do soukromých ambulancí. Tam mají srovnatelné nebo i větší peníze, navíc bez stresu a služeb. „V mnoha z našich 94 porodnic je třeba jenom jeden atestovaný lékař, pomáhají mu někteří lékaři z privátní sféry,“ říká Aleš Roztočil, primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava.

„Nějaký dramatický nedostatek zatím není, ale některá lůžková oddělení se potýkají s nedostatečným personálním obsazením,“ potvrdil předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Například turnovská porodnice kvůli tomu v březnu skončila úplně. Podle Roztočila to ohrožuje lékařskou péči. „Dovedete si představit, že máte 500 nebo 600 porodů a jsou tam jeden nebo dva atestovaní doktoři. Jsou v permanentní pohotovosti, takže jejich výkonnost se extrémně snižuje,“ dodává.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

O porodnictví jako takové není příliš velký zájem ani mezi studenty lékařských fakult, a to především kvůli velké zodpovědnosti. Padesát procent soudních sporů v medicíně totiž souvisí právě s tímto oborem. „U nás na fakultě se říká, že porodníci jsou pořád jednou nohou v kriminále,“ říká studentka Simona Tomková.

Kromě porodníků chybí i další specialisté, nejčastěji kvůli platům. Do zahraničí odchází stále více mladých. Letos už jich bylo 439, to je o 183 víc než v roce 2009. Chybí především v menších oborech, například v nefrologii. U té nevydrží ani polovina mladých lékařů. „Bez pomoci lékařů ze Slovenska, případně dále z východu, je to potom problém,“ říká přednosta kliniky nefrologie pražského IKEMu Ondřej Viklický. Další problém s nedostatkem lékařů mají i některé ambulantní obory. Zvlášť v pohraničí se nedostává zubařů nebo gynekologů.

Vydáno pod