Policie nebude stíhat ženu, která chtěla odložit dítě do babyboxu

Praha - Policie nebude stíhat ženu, která chtěla v pátek odpoledne odložit pětiměsíční dítě do babyboxu na Vinohradech. Případem se dále zabývají pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dítěte. „Žena neuměla babybox otevřít, s žádostí o pomoc se obrátila na kolemjdoucího, který zalarmoval policii i záchranáře,“ uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess uvedl, že stresovaná žena zazmatkovala a nedokázala schránku otevřít. Následná zkouška podle něj potvrdila, že box je funkční.

Policie odvezla ženu na policejní služebnu, kde ji vyslechla a nechala ji pak odejít. „Motivem jednání byla nejspíš tíživá životní situace a špatný psychický stav ženy. Kriminalisté po zjištění všech souvislostí konstatovali, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ shrnula mluvčí.   

„Jednadvacetiletá žena se ocitla v zoufalé situaci, má tři děti a je znovu těhotná. Přivezla dítě ke schránce ve fialovém kočárku a s vysvětlujícím dopisem a rodným listem ho chtěla odložit,“ popsal situaci podle vyprávění očité svědkyně Hess. „Je to strašné, protože to svědčí o zoufalé bídě a sociální nouzi i prostotě takové ženy,“ poznamenal. Podle jeho informací žena údajně projevila zájem vzít si dítě zpět. To je nyní v péči lékařů.   

V hlavním městě jsou celkem tři babyboxy - v hloubětínském Gyncentru a v ulicích Jugoslávské v Praze 2 a Jilemnického v Praze 6. V celém Česku je pak dohromady 46 schránek, kam bylo za šest let odloženo 46 dětí. S ekonomickou krizí četnost odkládání dětí narostla, jen letos bylo odloženo 21 dětí.