Volebním manažerem ČSSD má být opět Tvrdík

Praha - Volebním manažerem ČSSD pro předčasné podzimní volby bude pravděpodobně opět Jaroslav Tvrdík. Předsednictvo ČSSD dnes oznámilo, že Tvrdík byl navržen vzhledem k historickému úspěchu sociální demokracie v loňských volbách. Tvrdíka musí ještě schválit ústřední výkonný výbor strany. Zároveň dnes předsednictvo sociálních demokratů ústy místopředsedy Zdeňka Škromacha vyzvalo Topolánkův kabinet, aby již v demisi nepřijímal žádná závažná personální ani administrativní nevratná rozhodnutí. Místopředseda Zdeněk Škromach uvedl, že Topolánkova vláda ztratila důvěru sněmovny i veřejnosti a takových kroků, jako je třeba urychlený prodej majetku, by se měla vzdát. Předsednictvo dnes také nominovalo na post místopředsedkyně Alenu Borůvkovou.

„Pokud si vzpomínám, tak Jaroslav Tvrdík byl volebním manažerem sociální demokracie v těch posledních krajských a senátních volbách, a to byl pravděpodobně největší historický úspěch, kterého jsme kdy dosáhli. Takže on se jako manažer opravdu osvědčil, nejen v těch posledních volbách,“ komentoval Tvrdíkovu nominaci Lubomír Zaorálek (ČSSD). Předsednictvo ČSSD se rovněž přiklonilo k tomu, aby pro sněmovní volby byli na přední místa kandidátek navrženi současní poslanci strany.

Topolánkova vláda nemá činit zásadní kroky

„Taková vláda (v demisi) se má striktně omezovat na neodkladná exekutivní rozhodnutí, a nikoli v rychlosti přijímat rozhodnutí motivovaná blížícím se koncem mandátu vlády v demisi,“ uvedl Škromach. Škromachovými ústy předsednictvo reagovalo usnesením na některé chystané body pondělního jednání kabinetu v demisi. ČSSD se ohradila například proti návrhu ministra vnitra v demisi Ivana Langera (ODS) na jmenování nových policejních generálů nebo proti plánovaným personálním změnám v dozorčích orgánech pojišťoven.

Předsednictvo nominovalo na post místopředsedkyně Alenu Borůvkovou

Členové předsednictva strany se dnes také shodli na nominaci Aleny Borůvkové na funkci sociálnědemokratické místopředsedkyně. Chybějící členku nejvyššího stranického vedení by mohl volit tuto sobotu stranický ústřední výkonný výbor. Nominaci Borůvkové předsednictvo schválilo podle předsedy Jiřího Paroubka „zdrcující většinou“ hlasů. V tajné volbě se údajně dva členové hlasování zdrželi.

  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/782/78137.jpg
  • ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: http://domaci.ihned.cz/c1-36750800-mistopredsedkyn http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/806/80550.jpg