Nad novými dopravními značkami kroutí odborníci hlavou

Praha - Kolem českých silnic se od úterka objeví několik nových značek, které sice nejsou běžné, ale ministerstvo dopravy je prý muselo zavést kvůli předpisům Evropské unie. Dopravní experti ale nad některými z nich spíš kroutí hlavou. Jde například o značku pro pohyblivý most, který u nás neexistuje, pro silniční kapli, která je v Česku jen jedna, nebo o značku Truckpark pro oficiální stanoviště kamionů. To je u nás také zatím jen jedno - v Rozvadově.

Podle některých dopravních specialistů by si pozornost zasloužily spíš jiné značky. Ústřední automotoklub doporučuje, aby byly například přednostně schváleny značky pomáhající bezpečnosti silničního provozu - třeba dodržení bezpečné vzdálenosti.

Na vozovky se také vracejí radary městské policie, která si je jinam než za značku měření rychlosti už nepostaví. Povinnost měřit jen na vyznačených úsecích dostali strážníci loni, až teď je ale jasné, jak má oznámení o radaru vypadat. Ministr dopravy Petr Bendl se však obává, že se bude podle předpisu jezdit jen v měřeném úseku.

Nová vyhláška také zkracuje platnost značky zimní výbava jen do konce března. Poslední novinkou je jízda cyklistů v protisměru. I tak se ale nové značky na silnicích hned tak neobjeví - ještě se nezačaly ani vyrábět.

  • Pohyblivý most autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/810/80932.jpg
  • Silniční kaple autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/810/80931.jpg
  • Truckpark autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/810/80929.jpg
Vydáno pod