Žalobkyně pronesla první ze závěrečných řečí v kauze Berka

Tábor - Kauza podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky se po dvou letech před táborským krajským soudem chýlí k závěru. Státní zástupkyně Daniela Smetanová dnes před táborským krajským soudem zahájila závěrečné řeči. Kvůli obsáhlosti své řeči, v níž připomněla obžaloby a provedené důkazy, bude v závěrečném návrhu pokračovat ještě v úterý. Po žalobkyni dostanou slovo zmocněnci poškozených firem. Závěrečné řeči v jednom z nejrozsáhlejších případů českého soudnictví jsou naplánovány do pátku. Před táborským soudem se z účasti na zločinném spolčení zpovídá 12 obžalovaných, kauza čítá celkem šest obžalob.

„Dnes závěrečnou řeč zcela jistě dokončit nestihnu. Má celkem 193 stran a nyní jsem na straně 50,“ řekla Smetanová po třech hodinách čtení řeči. Závěrečný návrh trestu pro obžalované přednese během úterního dopoledne.

Soud přečetl statisíce stran listinných materiálů

Dokazování v kauze Berka začalo v září 2006. Soud od té doby vyslechl stovky svědků, podrobně vyslechl znalce, přehrál odposlechy telefonátů a přečetl až statisíce stran listinných materiálů. „Dokazování, které bylo provedeno, je podle nás úplné. Na základě důkazů, které máme k dispozici, lze ve věci rozhodnout. Je ale prostě nutné se v důkazech probrat, vyhodnotit je,“ vysvětlil Kučera.

Skupina obžalovaných či obviněných kolem Berky podle policie a žalobců nejdříve skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala. Vybírala si přitom podniky se sídlem v regionech, kde byl místně příslušný soudce Berka. Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil, údajně na základě padělaných dokumentů.

Union banka
Zdroj: ČT24