Vláda dnes chystá inventuru návrhů, jednat bude i o extremismu

Praha - Odstupující kabinet Mirka Topolánka (ODS) se bude dnes zabývat inventurou toho, co ještě chce stihnout do předání moci úřednické vládě Jana Fischera. Mimořádně hodlá premiér v demisi Mirek Topolánek zařadit na program schůze postup proti extremismu, jehož vzestupem je znepokojen. Neznámí pachatelé ve Vítkově na Opavsku zaútočili zápalnými lahvemi proti romské rodině, při následném požáru domu bylo vážně popáleno dvouleté dítě.

Končící ministři plánují požádat sněmovnu o urychlené projednání tří desítek návrhů, které dosud nepředložili ani vládě, aby je poslanci stihli projednat do předčasných voleb v říjnu. Například ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas by ještě rád prosadil miniškolky a zákon o vzájemné rodičovské výpomoci.

Ministři také posoudí, které z více než 60 vládních návrhů nyní projednávaných sněmovnou z dolní komory stáhnou. Naději na schválení nemá například sporný návrh na majetkové vyrovnání státu s církvemi.

Je možné, že na jednání bude zařazen i návrh ministerstva obrany na pořízení čtyř španělských dopravních letadel C-295M-Casa. Tři chce obrana koupit, čtvrté vyměnit za pět bitevníků L-159.

Projednána má být také změna Listiny základních práv a svobod, poslanecká novela důchodového zákona, návrh akčního plánu realizace koncepce včasné péče o děti ze sociálně znevýhodňujícího prostředí či bezpečnost věznic. Ministři také posoudí povýšení tří vojáků do generálských hodností.