Ministr Kocáb možná porušil náhubkový zákon

Praha - Ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb možná porušil tzv. náhubkový zákon, prošetřuje to Úřad na ochranu osobních údajů. Kocáb totiž v pořadu ČT Události po víkendovém útoku na domek romské rodiny ve Vítkově nabídl pomoc ve výši sto tisíc a v této souvislosti také uvedl křestní jméno holčičky. Podle mluvčí úřadu Hany Štěpánkové nyní začne shromažďování podkladů na jejichž základě úřad zahájí správní řízení a Kocábův výrok posoudí. "Zatím to vnímáme jako pochybení," uvedla mluvčí.

Při útoku zápalnými lahvemi na rodinný dům byla těžce zraněna dvouletá holčička, která s popáleninami na většině těla bojuje o život v nemocnici. Policejní orgány nyní vyšetřují, zda se nejednalo o rasový útok.

Novela trestního řádu a zákona platná od počátku dubna nedovoluje zveřejnění údajů, které by mohly vést ke zjištění totožnosti oběti mladší 18 let. Dívčino křestní jméno spolu s dalšími o útoku již známými informacemi by pravděpodobně k její identifikaci posloužit mohlo. Ochránci soukromí se již v souvislosti s novelou zabývají také případem zveřejnění osobních dat dětských obětí na internetovém portálu eJustice, který spravuje ministerstvo spravedlnosti.