Kocáb žádá více času na rozhodování o zákazu demonstrací

Praha - Úřady možná dostanou v některých případech víc času na rozhodnutí o případném nepovolení ohlášené demonstrace, pochodu či jiné akce. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb pro pondělní jednání vlády připravil návrh novely shromažďovacího zákona, podle kterého by se měnila lhůta, v níž musí úřady rozhodnout, ze tří kalendářních na tři pracovní dny. V úvahu připadá i pět pracovních dní, o tom ale rozhodnou ministři. Novelu přichází do vlády také v souvislosti s událostmi ve Vítkově - pro otce tězce zraněné dvouleté holčičky, který byl eskortován do vězeňské nemocnice, se Kocáb rozhodl požádat o milost.

Kocáb novelou reaguje na vzestup extremismu. Návrh by měl dát úřadům čas zjistit skutečné důvody pořádání veřejné akce a dostatečně zdůvodnit případné nepovolení shromáždění. Extremisté někdy zdůvodňují pořádání svých akcí falešnou záminkou. Například sobotní pochod Autonomních nacionalistů v Ústí nad Labem ohlásili jeho organizátoři jako připomínku obětí spojeneckého bombardování města před 64 lety. Odpůrci pochodu však tvrdili, že jde jen o záminku k připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera.

„Kocáb navrhuje prodloužení maximální doby rozhodnutí o zákazu shromáždění nebo o době jeho ukončení ze tří kalendářních na tři pracovní dny. Současná lhůta je nedostatečná, zvláště v případech, kdy na rozhodnutí úřadu jsou tři kalendářní dny sobota, neděle a pondělí, které je dnem pracovního volna,“ uvedla mluvčí ministerstva Lejla Abbasová. Ministr dnes podle ní svou předlohu projednal s premiérem Mirkem Topolánkem.

Kocáb požádal o milost pro otce rodiny

Ministr Kocáb také odeslal prezidentovi republiky žádost o milost pro otce popálené holčičky. „Je potřeba, aby rodina byla pohromadě a on se o ni mohl starat,“ řekl ČT Kocáb. Muže nechala policie na žádost Okresního soudu v Přerově přepravit ze Slezské nemocnice v Opavě, kde se léčil s popáleninami, do vězeňské nemocnice v Praze. Třiatřicetiletý muž se totiž od loňského prosince vyhýbal nástupu do vězení.

Před časem byl odsouzen nezávisle na sobě za dva zločiny. Nejprve dostal roční podmíněný trest za krádež a poškozování cizí věci. Později byl odsouzen za řízení automobilu bez řidičského oprávnění. Ve vězení strávil čtyři měsíce a propuštěn byl ještě před tím, než mu soud původní podmíněný trest přeměnil na trest odnětí svobody.

Mluvčí Abbasová řekla, že důvody o udělení milosti jsou morální. „Místo toho, aby rodina řešila současnou složitou situaci související s tragickým činem společně, byl otec vážně zraněného dítěte odvezen do vězení,“ řekla. Až na Hrad žádost přijde, hlava státu se s případem pečlivě seznámí, uvedl mluvčí Radim Ochvat s tím, že bude postupovat standardně jako u jiných žádostí: „Situaci ve Vítkově a hrozný čin, který se tam stal, vnímá prezident velmi silně, nicméně milost se nedává bez znalosti konkrétních aspektů trestného činu, a proto bude nejprve studován rozsudek a další náležitosti případu.“

Ústecký pochod extremistů
Zdroj: ČTK