Praha 2 trvá na zúžení magistrály, komplikace působí výstavba na Praze 4

Praha - Dopravní omezení v pražské Legerově ulici zkomplikovalo provoz v ostatních ulicích města. Městská část Praha 4 požaduje okamžité rozšíření magistrály v Legerově ulici a připravuje již oficiální žádost pro magistrát. Řidiči zúženou magistrálu objíždí souběžnými ulicemi, a zhoršují tak životní prostředí v Praze 4. Problematické dopravní opatření platí od 13. března. Opatření má podle radnice Prahy 2 i městského magistrátu ulevit místním od hluku a zplodin z motorů desetitisíců aut.

Podle místostarosty Prahy 4 Martina Hudce se čtvrtá městská část obrátí na magistrát po jednání rady příští týden. Velké množství řidičů magistrálu objížďí například přes Michelskou ulici, kde ve špičce projede 1200 vozidel a tvoří se tam dlouhé kolony až ke Kačerovu.

„Občané bydlící v Legerově ulici vyloučení jednoho pruhu z provozu vnímají velice kladně, s argumenty Prahy 4 naprosto nesouhlasíme,“ řekl místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek. Podle Vondráška hustší provoz na magistrále nezpůsobilo zúžení Legerovy ulice, ale nadměrná výstavba v oblasti Prahy 4. Podél Vyskočilovy ulice, která navazuje na Michelskou, vyrostly tisíce parkovacích míst.

Rozhovor s Martinem Hudcem a Václavem Vondráškem (zdroj: ČT24)

„Vytěsnění vozidel z rychlostních komunikací do jednoproudých může být pro dopravu opravdu smrtelné, protože se zastaví,“ uvedl Hudec. Okruh kolem Prahy by měl přinést odklon dopravy a Praha 4 chce mít v době jeho spuštění vyřešeno zklidnění provozu v ulici 5. května. Podle Hudce se musí autům nabídnout alternativa, která povede dopravu kolem Prahy.

Dopravní opatření v Legerově ulici má trvat půl roku, pak bude vyhodnoceno.