Vědci zkoušejí vyléčit slepotu pomocí kmenových buněk

Praha – Lidé postižení slepotou už možná brzy budou mít šanci na vyléčení. Vědci totiž pracují na očních mikročipech nebo hledají příčiny v genech. Na prvních pacientech už vyzkoušeli i náhradu poškozených očních buněk těmi kmenovými namnoženými v laboratořích. A výsledky jsou víc než optimistické.

Lékařské týmy zkoušejí místo transplantace od jiného dárce využít kmenové buňky samotného pacienta. Stačí jich málo, a dokonce nemusí být ani z oka. Primář Martin Filipec vysvětluje, že jdou využít kmenové buňky z tukové tkáně, které se transplantují do oka a změní se na oční buňky. „Buňky rohovky, pokud jsou poškozené, tak vysílají informaci kmenovým buňkám, že se mají dělit v buňky epitelu rohovky,“ vysvětluje Vladimír Holáň z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. 

U nás se zatím tato metoda zkouší jen na laboratorních myších, v zahraničí ale některé kliniky testují léčbu už i na lidech. Největší úspěchy slaví v Itálii – kmenové buňky už aplikovali do očí desítkám slepých. „Zatím se ty pokusy dělají na pacientech s velkým postižením, kde je každé zlepšení – byť i minimální – velmi žádoucí. Když je někdo úplně slepý, tak pak rozlišuje alespoň obrysy,“ dodává Vladimír Holáň. V Česku prý bude podobná léčba reálná v horizontu dvou až pěti let. 

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Zatím lékaři zkouší pacientům obnovit zrak umělými rohovkami nebo těmi od dárců. Jen v Česku díky transplantacím znovu úplně nebo lépe vidí 700 pacientů ročně. I u těchto operací pomáhají kmenové buňky oko zahojit, ne vždy ale musí být operace úspěšná. Cizí tkáň totiž tělo hůře přijímá. 

Více informací k léčbě slepoty přinese magazín Tep, který startuje na ČT24 zítra po půl jedenácté.