Zdravotní pojišťovna potrestala Středočeský kraj za nevybírání poplatků

Praha - Středočeský kraj dostal historicky první pokutu za nevybírání poplatků v krajských nemocnicích. Podle serveru iHNed.cz ji hejtmanství udělila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. „Ve čtvrtek odpoledne jsme odeslali výměr pokuty do kolínské nemocnice ve výši 10 tisíc korun za porušení zákona, který ukládá vybírat regulační poplatky. Zjistili jsme, že tam ty poplatky vybírány nebyly,“ řekl Hospodářským novinám šéf pojišťovny Jaromír Gajdáček.

Podle serveru je to vůbec poprvé, kdy nějaká zdravotní pojišťovna v Česku udělila pokutu za nevybírání poplatků. Další čtyři středočeské nemocnice v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově dostanou zprávu o pokutě během několika příštích pracovních dní. „Každá z dalších čtyř nemocnic od nás za nevybírání poplatků dostala pokutu 10 až 15 tisíc. Výměr jim bude doručen v pondělí nebo v úterý,“ dodal Gajdáček.

Pojišťovna přitom mohla udělit každé nemocnici pokutu až ve výši 50 tisíc. Gajdáček ale uvedl, že zatím má mít desetitisícová pokuta jen výchovný efekt. „Pokuta je poměrně nízká z toho důvodu, že nechceme zdravotnické zařízení nějak finančně pranýřovat, protože ta situace je napjatá. Jde spíš o princip,“ dodal.

Hejtman David Rath (ČSSD) považuje pokutu od pojišťovny za politický útok. „Začíná se ukazovat, že pojišťovna ministerstva vnitra je plně pod vlivem ministerstva zdravotnictví, které poplatky zavedlo. Pojišťovna se jednoznačně zapojila do politického boje, což je v přímém rozporu s jejím posláním. Proti pokutě se odvoláme u soudu,“ uvedl.