Drogovou scénu obchází strašák předávkování heroinem

Praha - Pražskou drogovou scénu obchází strašák podezřelých úmrtí v souvislosti s heroinem. Policie ho zatím spojuje se čtyřmi mrtvými, drogoví experti mluví dokonce o pěti  - a to za posledních jedenáct dní. Vzhledem k tomu, že ročně v průměru zemře na předávkování  heroinem 15 lidí, je pět osob za necelé dva týdny číslo alarmující. Policie se proto na svých webových stránkách obrátila na narkomany s výzvou k větší obezřetnosti a s prosbou o pomoc. Na lince tísňového volání 158 přijme jakékoliv informace, které přispějí k objasnění těchto podezřelých úmrtí.

Všechny oběti byli muži ve věku 20 až 30 let, kteří si drogu píchali do žíly. Pro další uživatele naštěstí skončilo užívání heroinu méně tragicky: „Máme zprávu od jednoho z našich klientů, který říkal, že poté, co si koupil heroin za dvě stovky, tak skončil na jednotce intenzivní péče,“ uvedl vedoucí terénního programu Aleš Herzog z občanského sdružení Sananim.

Odborníci mluví o dvou možných příčinách. Viníkem může být extrémně čistý heroin, na který uživatelé nejsou zvyklí a snáze se předávkují. Podobný případ se v Česku objevil před deseti lety, kdy se hodně lidí předávkovalo kvalitním bílým heroinem a zemřelo. Druhou možností jsou příměsi užívané k ředění drogy. Výrobci i dealeři totiž ředí lecčím: „V Evropě byly v posledních letech zaznamenány případy strichninu, což je vlastně jed na krysy,“ vysvětluje Viktor Mravčík z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.

Policie teď čeká na výsledky toxikologických expertiz, aby mohla určit, co přesně podezřelá úmrtí narkomanů způsobilo. Ty ale mohou trvat i několik týdnů.