Bude teplo a sucho, pozor na požáry

Praha - Meteorologové a hasiči varují před dlouhotrvajícím suchým počasím, které zvyšuje nebezpečí požárů. V nejbližších dnech se má v Česku navíc oteplit. Nejvyšší stupeň nebezpečí požárů platí v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Od soboty do úterý platí výstraha i pro Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Zlínský a Olomoucký.

Hasiči nabádají, aby si lidé dali pozor na nedopalky cigaret, a pokud například táboří, pořádně uhasili oheň. Situaci podle odborníků bude zejména v neděli a pondělí zhoršovat sílící jihovýchodní vítr.

Hasiči lidem důrazně doporučují, aby se chovali maximálně obezřetně a nerozdělávali oheň v blízkosti vysušených porostů. Varování je o to důraznější, že se blíží víkend, kdy lidé na jaře spalují odpady a podnikají výlety do přírody.

Lidé by neměli rozdělávat oheň při silném větru, měli by důkladně ohraničit ohniště - například kameny - a měli by mít po ruce dostatek vody nebo jiné hasicí látky. K rozdělávání ohně by nikdy neměli používat vysoce hořlavé materiály, jako jsou benzin, nafta či líh, oheň by po celou dobu měli pozorně hlídat a odpady by měli spalovat na bezpečném místě, dostatečně daleko od objektů, lesa, stohů, seníků a polí.