Odboráři z dozorčí rady ČD podpořili ředitele, Dušek je má za uplacené

Praha – Odboráři, kteří zasedají v dozorčí radě Českých drah, podpořili generálního ředitele společnosti Petra Žaludu. Výtky, kvůli nimž ho chtěl odvolat předseda dozorčí rady a někdejší náměstek ministra dopravy Zdeněk Žák, jsou podle nich neopodstatněné. Žákem kritizované okolnosti vesměs vznikly již za předchozích vedení ČD. Naopak je podle odborářů správné, že Žaluda použil na mzdy část ze 12 miliard, které dráhy loni získaly za převod majetku na Správu železniční dopravní cesty. Bývalý předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Dušek prohlásil své nástupce ve vedení odborů za zkorumpované. Současné vedení firmy se podle něj chová jako loupežníci drancující České dráhy. O podpoře Petra Žaludy ze strany odborářů a o Duškových názorech napsaly Lidové noviny.

Podle člena dozorčí rady a tajemníka Odborového svazu železničářů v Brně Antonína Leitgeba se žádný z Žákem předložených problémů netýká současného vedení. Také podle vedoucího tajemníka OSŽ Vladislava Vokouna nebyla většina z Žákových argumentů dobře připravena.

Ministr dopravy v demisi Petr Bendl v úterý informoval, že Žáka odvolal pro ztrátu důvěry. Náměstek se s ministrem dostal do sporu, protože jako předseda dozorčí rady chtěl Žaludu odvolat. Dále kritizoval údajné neprůhledné hospodaření drah a neadekvátní odměňování managementu. Podle něj není zcela jasné, jak dráhy naložily se 12 miliardami od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Odboráři z dozorčí rady drah Žaludu hájí i v otázce vysokých výdajů na marketing. Leitgeb zmínil, že smlouvy na 450 milionů korun byly uzavřeny již v roce 2007, tedy ještě před nástupem Žaludy. Dušek naznačil, že se přes výdaje na reklamu perou peníze. „Za to by dráhy měly reklamu každý týden několikrát v hlavním vysílacím čase,“ řekl LN.

Příliš kriticky se odboráři nestaví ani k vysokým odměnám vedení drah. Podle Leitgeba odborům nepřísluší to komentovat, napsaly Lidové noviny.

Vydáno pod