70 neonacistů protestovalo proti vypovězení Duka

Praha - Zhruba 70 neonacistů dnes poklidně protestovalo před pražskou budovou ministerstva vnitra proti vypovězení bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Duka z Česka. Duke měl v zemi o víkendu přednášet, policie jej však zatkla a přiměla k odjezdu. Odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb dnes označil Dukovy názory za nebezpečné a schválil policejní postup vůči němu.

Filip Vávra spojovaný s hnutím Národní odpor, který Duka do Česka pozval, dnes na demonstraci vybíral od příznivců krajní pravice peníze na právní pomoc pro Duka. Na akci promluvil také neonacista Adam Berčík, který Dukovo zatčení odsoudil. Na sedm desítek radikálů se pak vydalo na pochod do centra města.

Původně chtěli projít Letenskými sady, přes Čechův most a Staroměstské náměstí až na Václavské náměstí. Nakonec však museli zvolit jinou trasu, protože by se podle pražského policejního mluvčího Jána Mikulovského jejich pochod příliš přiblížil bývalému židovskému městu.

Extremisté tak nakonec prošli Revoluční třídou na Můstek, kde krátce před 15:30 akci ukončili. Cestou provolávali hesla jako „Svobodu slova“, „Česká republika je policejní stát“ a „David Duke je politický vězeň“. Policie podle Mikulovského neměla důvod proti nim zasáhnout. Celý protest monitorovala, před budovou ministerstva byly připraveny speciální pořádkové jednotky a na akci dohlíželi i úředníci pražského magistrátu.

Kocáb postup policie vůči Dukovi schvaluje

„Je to člověk, který by mohl dodat ideologický background našim neonacistům,“ upozornil Kocáb v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle něj byl postup vůči Dukovi správný.

Policie má Dukovu knihu k dispozici a hodlá ji prozkoumat. Na základě výsledků svého šetření pak zváží postup proti nakladatelství Kontingent Press, které ji vydalo.