Soudní znalci budou muset být opravdu znalí

Praha – Vláda chce zpřísnit dohled nad soudními znalci. Připravuje novelu, která zajistí, že jejich posudky budou nestranné, jak mají být. V poslední době se totiž množí stížnosti na zmanipulované a podjaté posudky, stále více lidí se kvůli tomu obrací na kancelář ombudsmana. Novela zákona, která zpříšní dohled nad soudními znalci, přijde po 40 letech čekání. Znalec podle ní může být přezkoušen ze svých vědomostí a případně o svůj post přijít. Navíc na eventuelního neschopného soudního znalce dopadne nutnost nahradit škodu, kterou svým špatným posudkem zavinil.

„Znám pár kolegů a jejich znalecké posudky. Myslím, že znalce nikdy dělat neměli. Odevzdávají práci, za kterou by se slušný člověk musel stydět,“ shrnul současnou situaci soudní znalec Karel Netík. Takoví znalci mohou o svoji práci přijít. Do budoucna by také mělo být jasnější, kdo může znalecký posudek vypracovat a kdo nikoli. Místo současných osmi seznamů vedených u Krajských soudů by měl tady na ministerstvu vzniknout jeden přehledný centrální registr všech znalců v Česku.

Novela si vysloužila také kritiku, a to za údajnou polovičatost. „Určité zpřísnění novela přinese, bohužel zůstává na půli cesty. Bylo by dobré, kdyby vznikl i kodex znalců, který upraví etiku té profese,“ řekl právník z Ligy lidských práv David Záhumenský.