Skládání překlenovací vlády pokračuje

Praha - Po schůzkách s kandidáty na ministry premiéra Jana Fischera čekají ještě setkání s odcházejícími šéfy resortů. Do Hrzánského paláce si na dnešní odpoledne pozval Vlastu Parkanovou, Petra Gandaloviče a Cyrila Svobodu. Už v pátek premiér Fischer slíbil, že kompletní seznam ministrů překlenovací vlády zveřejní ve čtvrtek 30. dubna.

Prioritou číslo jedna je vypořádání se s letošním rozpočtem

Všichni odstupující ministři, kteří už v Hrzánském paláci byli, premiéra seznamovali hlavně s tím, co je na úřadech nutné dodělat. A všichni se shodli na jednom - prioritou číslo jedna v době hospodářské krize je vypořádání se s letošním rozpočtem a příprava toho na příští rok.

Podle slov premiéra Fischera se skutečně bude rozpočet blížit ke schodku 150 miliard, a to je prý nesmírně kruté a bude to chtít velkou odříkavost. „Kdyby to bylo podle prognózy Mezinárodního měnového fondu, tak 150 miliard je neudržitelných,“ řekl Kalousek.

Premiér chce pokračovat v privatizaci ČSA

Premiér Fischer řekl, že jeho kabinet nezačne s přípravami na zavedení eura a nevrátí do sněmovny smlouvy o radaru. Chce ale pokračovat v už rozběhnuté privatizaci ČSA. „Není důvod nepokračovat v privatizaci Českých aerolinií, jak byla nastavena,“ konstatoval Fischer.

O dosavadním vývoji jednání o podobě nového kabinetu premiér v pátek informoval prezidenta Václava Klause. Ten po schůzce s Fischerem řekl, že novou vládu jmenuje 8. května.