Papírové taháky střídá „přítel na telefonu“

Praha – Klasickým papírovým tahákům, kterými si studenti pomáhají při testech či zkouškách, už pomalu odzvonilo. Na internetu se teď rozjel byznys s technologiemi, díky kterým může mít student při zkoušce „přítele na telefonu“ – pomocí neviditelného sluchátka zapojeného do mobilu a miniaturní kamery v kravatě. Firma CERMAT, která zajišťuje státní maturity, ale před použitím takové techniky varuje. Kdo s ní bude přistižen, bude okamžitě vyloučen. Česká televize jeden takový přístroj vyzkoušela – a zjistila, že navíc není moc spolehlivý.

Stačilo, že v miniaturním sluchátku zeslábla baterka a odposlouchávání bylo téměř neslyšitelné. Zjistit u studenta takové zařízení je pro pedagogy velmi složité. „Těžko bychom to odhalovali, protože je samozřejmě nešacujeme,“ uvedla ředitelka jednoho z pražských gymnázií Jitka Kendíková.

Společnost CERMAT, která má na starosti státní maturity, zatím nikdy podvádějícího studenta neodhalila. Kdyby se tak stalo, zkoušející by musel studenta od zkoušky vyloučit, dát mu pětku a pozvat až k opravnému termínu. „Na maturitě kdekdo vydělává a tento byznys se rozbíhá,“ řekl ředitel Centra pro přípravu maturit Pavel Zelený.

Většina studentů a ředitelů škol oslovených Českou televizí o novodobém napovídacím zařízení ale neví. I když maturanti z nové zkoušky mají obavy, podvádět prý odmítají.

Před třemi lety přiznalo používání podomácku upraveného hadsfree několik vysokoškoláků na Slovensku. Vyrábět ho měla skupina studentů z Nitry.

Zkoušející se už v minulosti museli naučit odhalovat zneužívání mobilů. Funkční obranou proti „příteli na telefonu“ by mohlo být zařízení na vyhledávání aktivního mobilu, nebo rušička signálu. O tom ale ředitelé kvůli finanční náročnosti zatím neuvažují. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)