Policejní zásah v Krupce stál téměř milion korun

Krupka (Teplicko) - Náklady na zajištění bezpečnosti při sobotní akci Dělnické strany v Krupce na Teplicku se podle policistů vyšplhaly na téměř jeden milion korun. Na akci zasahovalo 300 policistů, kteří se snažili zabránit střetu mezi asi stovkou přívrženců Dělnické strany a zhruba 400 Romy, kteří proti akci protestovali. Policie za zásahy spolu s náklady na policejní manévry kvůli dvěma loňským a jedné letošní akci pravicových radikálů dala kolem 47 milionů korun.

Policisté v sobotu zadrželi dvacetiletého a třiadvacetiletého muže, kteří házeli po přívržencích Dělnické strany půllitry s pivem a kovovou tyč. Jeden pak napadl policistu. Starší je obviněný z pokusu o ublížení na zdraví, mladší z útoku na veřejného činitele. Oba muži jsou vyšetřováni na svobodě.

Místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb podal kvůli sobotní akci trestní oznámení na ministra v demisi Michaela Kocába, Radka Grunzu, který v sobotu řídil akce Romů, a velitele policejního zásahu v Krupce. Všichni se podle něj dopustili přestupku proti shromažďovacímu zákonu, protože se údajně podíleli na nenahlášeném shromáždění Romů a bránili povolenému pochodu Dělnické strany.

Loňské zásahy vyčíslila policie a litvínovská radnice na přibližně 40 milionů korun, šest milionů korun stál zásah při pochodu Autonomních nacionalistů letos 18. dubna v Ústí nad Labem. Podle mluvčí severočeské policie Jarmily Hrubešová jsou akce hrazeny z peněz severočeské policie, která s nimi počítá již při sestavování rozpočtu, některé náklady jsou policistům proplaceny i z policejního prezídia.

Vydáno pod