ČR je na prasečí chřipku připravena, tvrdí hygienik

Praha - Hlavní hygienik ČR Michael Vít dnes informoval, že jeho úřad se již věnuje případné hrozbě viru prasečí chřipky, který se objevil minulý týden v Mexiku a USA. Patříme podle něj mezi přední země se zásobami antivirotik, které mohou zdravotníci použít v případě epidemie. Vít rovněž potvrdil, že hygienici spolupracují s klíčovými světovými i evropskými organizacemi. Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr upozornil, že veškeré přípravy pracují s hypotetickou situací a není třeba panikařit.

„Máme 2 miliony 25 tisíc antivirotik… Já musím říci, že patříme mezi několik předních evropských států, které se pohybují v zásobení antivirotiky na této úrovni. Běžně je kolem 10 procent, ta lepší část Evropské unie má zásobení pro 20 až 35 procent populace.“

Podle informací hlavního hygienika by se zítra měla setkat česká epidemiologická komise, která má prověřit případný pandemický plán a mezirezortní akceschopnost v případě rozšíření nákazy v České republice. Vít také potvrdil, že ČR se již účastní odborné komunikace o preventivních a pandemických opatřeních na úrovni EU i Světové zdravotnické organizace (WHO).

Marek Šnajdr:

„ My jsme v situaci, kdy pouze informujeme o tom, že stát má určitou krizovou připravenost. Opravdu by nebylo šťastné, kdyby z toho vznikl dojem, že se zítra začínají distribuovat antivirotika.“

Hygienik upozornil, že ani WHO zatím nemůže říci, že má dostatek informací o viru. Opřel se třeba o fakt, že úmrtnost v důsledku nákazy byla v Mexiku vysoká a razantní, zatímco v USA zatím nezemřel nikdo. „Světová zdravotnická organizace a Panamerická zdravotnická organizace vyslala do Mexika několik týmů, protože nevíme, z jakých skupin ti lidé pocházeli, zda se pohybovali ve slumech, kde jsou hygienické standardy velmi nízké…,“ vysvětlil Vít.

Ministryně Daniela Filipiová svolala na tento čtvrtek schůzku ministrů zdravotnictví EU. Jejím cílem je společný koordinovaný postup v rámci zemí sedmadvacítky. Zástupci jednotlivých zemí by rovněž měli informovat o aktuálním stavu v dané zemi. Uvedl to náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Marek Šnajdr
Zdroj: ČT24