Obce, které přispějí k bezpečnosti dopravy, dostanou ministerskou cenu

Praha – Ministr dopravy začne oceňovat obce za projekty, které přispějí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Ministerská cena se bude udělovat v rámci soutěže Cesty městy, kterou letos poosmé pořádá nadace Partnerství. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy v demisi Petr Bendl. Nejlepší projekt bude oceněn 400 tisíci korunami, 100 tisíc dá ministerstvo, zbytek nadace Partnerství. Ocenění dostanou také obce, jejichž projekty zlepšující bezpečnost dopravy nejsou starší než pět let.

„Jde nám o celkovou kultivaci dopravní situace,“ uvedl Radek Patrný z nadace Partnerství. Ta oceňuje například nové stezky pro pěší a cyklisty, originálně řešené kruhové objezdy nebo striktní oddělení takzvané klidné nemotorizované dopravy od automobilů.

Soutěž Cesty městy se uskuteční letos poosmé, poprvé bude rozdělena do tří různých kategorií. Porotci budou hodnotit nejlepší bodová řešení, jakými jsou například přechod, semafor či umístění značky, i liniová řešení, příkladem může být cyklostezka, a plošná řešení, která zklidní dopravu na určitém území.

Loni v soutěži vyhrálo městečko Krásná Lípa v Českém Švýcarsku na severu Čech. Nadace ho vybrala za takzvaný komunikační kříž, který oddělil automobily od nemotoristů. Součástí projektu jsou především nové cyklostezky napříč městem. „Chci doporučit všem kolegům, aby se do soutěže přihlásili,“ uvedl starosta městečka Zbyněk Linhart.