Novelu o znalcích a tlumočnících vrátili senátoři sněmovně

Praha - Novelu zákona o znalcích a tlumočnících, která umožňuje finanční postih jejich špatné práce, vrátil Senát sněmovně. Včlenil do novely mimo jiné část, podle níž by znalci a tlumočníci museli zveřejňovat přehled o počtu svých úkonů. Tato úprava má zlepšit práci tlumočníků a soudních znalců a zamezit tomu, aby byl preferován nějaký soudní znalec bez zjevného důvodu.

Lidovecký senátor Jiří Čunek na schůzi uvedl, že znalci a tlumočníci by přehled měli zasílat nejpozději do tří měsíců po skončení každého kalendářního roku ministerstvu spravedlnosti. To je pak musí zpřístupnit. Zda bude tato senátní úprava platit, budou nyní rozhodovat poslanci.

Ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) se záměr zamlouvá, ale nelíbí se mu, že je přijímán narychlo a nekoncepčně s tím, že jeho úřad by možná nestihl spustit evidenci v souladu s platností novely. „Není jasné, jestli ministerstvo spravedlnosti bude schopno spustit elektronickou evidenci,“ konstatoval. Připomněl v té souvislosti, že se nyní chystá zcela nový zákon o znalcích a tlumočnících.

Obecným cílem novely je zajistit finanční postih znalců, přičemž nejtvrdším trestem má být zákaz činnosti. Sněmovní verze předpokládá, že o trestech bude rozhodovat ve správním řízení ministerstvo spravedlnosti. Výše pokuty je odstupňována a může dosáhnout až 200 000 korun. Sankci by mělo být možné napadnout soudně. Kvůli kárnému řízení či trestnímu stíhání bude moci být znalcům a tlumočníkům pozastavena činnost.

Znalci by mohli být nově potrestáni nejen za chybný posudek, ale i za nedodržení lhůty k jeho vypracování nebo za bezdůvodné odmítnutí. Ministerstvo již dříve uvedlo, že eviduje desítky stížností na znaleckou činnost. Nekvalitní posudky prý mohou nejen protahovat soudní řízení, ale i způsobit újmu účastníkům. Norma také řeší podmínky pro registraci znalců a tlumočníků.