Přímá volba prezidenta dostala ve sněmovně šanci

Praha - Budoucího prezidenta by možná mohli vybírat všichni voliči, nejen poslanci a senátoři. Počítá s tím vládní novela ústavy, která pouze mění způsob volby hlavy státu z parlamentní na přímou. Sněmovna dnes předlohu podpořila v prvním čtení. Není jisté, zda do očekávaných předčasných voleb stihne o novele rozhodnout, stávající koalice se však o to chce zasadit.

Kamenem úrazu se zřejmě stanou rozdílné názory parlamentních stran na způsob volby, její podmínky a také kompetence přímo vybíraného prezidenta. Přímá volba totiž dává prezidentovi větší legitimitu. Dosavadní vládní koalice ale nic z toho v novele řešit nenavrhla, což se stalo terčem kritiky levicové opozice.

„Nestačí říct jenom, že chci, je potřeba taky říci jak,“ uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, podle něhož „vláda předložila paskvil, naprosto nepřipravenou věc“. Vicepremiér Martin Bursík vládní postup hájil s tím, že po schválení přímé volby prezidenta by parlamentu nezbývalo nic jiného, než se na způsobu volby či úpravě pravomocí hlavy státu po mnoha letech neúspěšných diskusí konečně dohodnout. Zákonodárci by na to měli čas do počátku roku 2013, kdy skončí funkční období současného prezidenta Václava Klause.

Vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Všechny strany sice deklarují, že přímá volba je dobrým řešením, ale již dnešní debata ukázala, že cesta k ní bude trnitá. Přesto se dá považovat za úspěch, že novela jde do druhého kola. Nyní ji bude čekat ústavně-právní výbor a stálá sněmovní komise pro ústavu.