Vláda zarezervovala léky proti prasečí chřipce, i když zatím neexistují

Praha - Vláda včera jednomyslně schválila nabídku od americké farmaceutické firmy Baxter na přednostní odkup 12 milionů dávek vakcíny proti prasečí chřipce ve chvíli, kdy bude vědci vyvinuta. To se dosud nestalo. Návrh, aby Česko uzavřelo kupní smlouvu, přednesla ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) a vláda jej přijala i s tím rizikem, že vakcíny nakonec nebudou využity. Jen za rezervační poplatek bude muset firmě po dobu pěti let platit 300 milionů korun. Informoval o tom server iDnes.cz s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj.

„Je sebevražedné to neodsouhlasit. Je to ročně jeden třicetikorunový poplatek na občana,“ uvedl při jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Kabinet nabídku projednal v takzvaném vyhrazeném režimu, tedy bez oficiálního zveřejnění výsledku. „Vláda přijala včera takové opatření, aby byla připravena, kdyby pandemie vypukla, aby mohla ochránit své občany před důsledky viru, který by se tady objevil. Víc se k tomu opravdu vyjadřovat nebudu,“ informovala ministryně zdravotnictví v demisi Daniela Filipiová.

Kabinet údajně zvolil firmu Baxter bez výběrového řízení s odůvodněním, že pouze tato společnost dovede vakcínu vyrobit do tří měsíců. Jiné farmaceutické společnosti by podle hlavního hygienika Michaela Víta potřebovaly dvojnásobnou dobu. Vakcína proti prasečí chřipce zatím k dispozici není.

Česko: 41 podezření z 50 vyvráceno

V Česku dosud lékaři zaznamenali podezření na výskyt mexické chřipky u 50 lidí, vyšetření nákazu vyvrátilo u 41 z nich. Na devět výsledků se zatím čeká. Příznaky žádného z vyšetřovaných ale nesvědčí o podezření na chřipkovou infekci a v žádném z dosud hlášených případů nejde o mezilidský přenos, sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

V Evropě je 107 nakažených, a to v 11 státech. Za posledních 24 hodin potvrdily evropské země dalších 28 případů. Třináct nových pacientů ohlásilo Španělsko, Británie devět, Francie a Itálie po dvou, Německo a Portugalsko po jednom.

Světová zdravotnická organizace (WHO) celkem eviduje zatím 1 490 potvrzených případů nákazy člověka touto nemocí, kterou provázejí obavy z pandemie. Prasečí chřipce dosud prokazatelně podlehlo 30 lidí - jeden ve Spojených státech a zbylí v Mexiku. To je také považováno za ohnisko nákazy.