Železniční výluka mezi Prahou a Kladnem začne v květnu

Praha - Železniční trať z Kladna do Prahy čeká od 18. května částečná výluka kvůli výstavbě tunelu Blanka na Letné. Provoz bude omezen ve dvou etapách, nejprve bude většina vlaků zkrácena do stanice Praha-Dejvice, od 14. června budou vlaky končit již za stanicí Praha-Veleslavín, informoval o tom server iDnes. Železniční trať je jednou z nejdůležitějších spojnic metropole se Středočeským krajem, denně tam vlaky přepraví téměř 4500 cestujících.

Od 18. května do 13. června bude většina vlaků zkrácena do stanice Praha-Dejvice. Vybrané vlaky, asi pět spojů, budou ve špičce pracovních dnů odkloněny ze stanice Hostivice přes Prahu-Zličín do stanice Praha-Smíchov severní nástupiště a dále na hlavní nádraží. Na Zličíně pak bude končit několik cyklovlaků.

Druhá etapa, jež od 14. června potrvá až do 31. července, bude pro dojíždějící Středočechy ještě náročnější. Vlaky totiž skončí už za stanicí Praha-Veleslavín, kde bude vybudována provizorní zastávka s nástupištěm. Ta bude blízko Vítězného náměstí u viaduktu, který přechází Gymnazijní ulici, informuje server iDnes.

„Zastávka Praha-Gymnazijní bude umístěna souběžně s Buštěhradskou ulicí za přemostěním Gymnazijní ulice. Od této dočasné zastávky je v docházkové vzdálenosti asi půl kilometru terminál PID Dejvická. Tady je možné přestoupit na metro a tramvaje či autobusy,“ uvádí Ropid, společnost zodpovědná za organizaci pražské integrované dopravy.

Za výlukou stojí výstavba tunelu Blanka, který je součástí silničního okruhu v hlavním městě. Stavebníci chtějí přebudovat i místní Prašný most, který u dejvického nádraží přechází trať. Blanka letos zasáhne do provozu hromadné dopravy ještě v dalších čtvrtích. V létě se očekává měsíční přerušení trati v Troji - tramvaje tak nepojedou mezi Holešovicemi a Kobylisy.