Klaus porušil tradici, na Den vítězství nejmenuje nové generály

Praha - Prezident Václav Klaus jmenuje na státní svátek 8. května novou vládu Jana Fischera, jmenování generálů ale odsunul na pozdější termín. Přitom šlo o pravidelný ceremoniál ke Dni vítězství, který Klaus dodržoval  každoročně od svého prvního zvolení v roce 2003. Spekuluje se proto o důvodech jeho rozhodnutí, podle neoficiálních informací z velení armády prezident nechce jmenovat generály, které navrhla odstupující Topolánkova vláda.

Letos mělo být jmenováno pět nových generálů, tři plukovníci armády a dva od policie. Navíc měl být povýšen z brigádního generála na generálmajora policejní prezident Oldřich Martinů. „Je mi to líto a věřím, že ty nominace zůstanou nadále platné,“ uvedl ministr vnitra v demisi Ivan Langer (ODS).

Rozhodnutí prezidenta nechtěl komentovat ani generální štáb, a to i přes to, že vhodné kandidáty na hodnost generála vybírá: „Jmenování generálů je věcí prezidenta republiky, který je zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil, a je čistě na něm, jaký termín pro tento krok zvolí,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Armádě to podle jeho slov v žádném případě nezpůsobí problémy, protože lidé, kteří byli navrženi do generálských hodností, můžou své funkce zastávat i jako plukovníci.

Od svého zvolení v roce 2003 prezident povýšil do generálské hodnosti 33 důstojníků armády a policie. Loni se stal generálmajorem velitel sil podpory a výcviku brigádní generál František Malenínský a ředitel Vojenského zpravodajství brigádní generál Ondrej Páleník. Do hodnosti brigádního generála byl povýšen Jaroslav Kocián, náčelník sekce logistiky Velitelství společných sil NATO a plukovník generálního štábu.

Letos jsou k povýšení do generálské hodnosti navržení velitel vzdušných sil Jiří Verner, náčelník vojenské policie Vladimír Ložek, náčelník štábu sil podpory Přemysl Škácha a náměstci policejního prezidenta Jiří Houba a Ivan Bílek.

Prezident, který je vrchním velitelem ozbrojených sil, jmenuje generály na návrh vlády. Do generálských hodností jsou vojáci jmenováni na Pražském hradě, zpravidla dvakrát ročně při příležitosti státních svátků 8. května a 28. října.