Stávka maďarských železničářů omezí i vlaky z Prahy

Bratislava - Lidé cestující v pátek vlakem do Maďarska, kteří pojedou přes slovenské území, dojedou pouze na hranici mezi Slovenskem a Maďarskem. Železničáři v Maďarsku totiž budou stávkovat. Vlaky tak budou končit na pohraničních stanicích, odkud se podle grafikonu budou vracet zpět, uvedl mluvčí Železniční společnosti Slovensko Miloš Čikovský. Omezení postihne i sedm vlaků, které jedou přes Prahu.

Protest, který by měl skončit v 18:00, ovlivní jízdu 54 mezinárodních vlaků, rychlíků a také osobních vlaků. „Vlaky do Maďarska a z Maďarska budou z pohraničních přechodových stanic na slovenském území jezdit podle jízdního řádu,“ uvedl Čikovský.

Mezi Slovenskem a Maďarskem jezdí vlaky přes pět pohraničních stanic. Omezení se dotknou i mezinárodních vlaků Amicus, Metropol, Jaroslav Hašek, Hungaria, Jan Jesenius a Avala, které jezdí přes Prahu. Na hranicích skončí i rychlík Cracovia z Krakova.

Maďarští železničáři stávkovali i loni v prosinci. Protest tehdy téměř úplně ochromil mezinárodní vlakovou dopravu mezi Slovenskem a jeho jižním sousedem.