Pithart zvažuje stížnost na zákon o zkrácení mandátu

Praha - Lidovecký senátor Petr Pithart zvažuje ústavní stížnost na zákon o zkrácení volebního období sněmovny, který má otevřít cestu k předčasným volbám. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Podle Pitharta je zákon zbytečný, protože česká ústava zná i jiné způsoby, jak dojít k předčasným volbám i beze změny ústavy.

„Zkrácení volebního období pomocí ústavního zákona jde proti duchu ústavy. Ústavodárce nechtěl, aby měl kdokoliv možnost zkrátit volební období jenom proto, že to chce,“ cituje Pitharta Aktuálně.cz. Senátor serveru řekl, že mu „jde hlavou, že by se na soud obrátil“. K podání ústavní stížnosti je potřeba podpisu alespoň 17 senátorů.

Podle Aktuálně.cz by to mohlo pro nově jmenovanou vládu Jana Fischera znamenat, že se předčasné volby vůbec nemusejí konat v dohodnutém termínu, a tudíž by nový kabinet mohl teoreticky vládnout až do voleb řádných.

Spornou předlohou o jednorázovém zkrácení volebního období se nyní zabývá sněmovna, která by o ní mohla rozhodnout příští týden. Pak by ji měl projednávat Senát.

Horní komora již dříve navrhla jinou novelu ústavy, která by upravila podobné situace i do budoucna a natrvalo by usnadnila cestu k předčasným volbám v případě demise vlády a souhlasu většiny sněmovny. Ve schválení tohoto zákona viděli cestu k předčasným volbám po vyslovení nedůvěry vládě právě lidovci.

Vydáno pod