Zelení na Hradě: Zde není konečná! Podepište Lisabon!

Praha - Strana zelených se dnes v deset hodin ráno usadila poblíž tramvajové zastávky Pražský hrad s petiční akcí Zde není konečná! Podepište Lisabon!. Petici, která je také umístěna na internetu, podepsalo zatím necelých čtyři sta lidí. Zelení chtějí akcí upozornit prezidenta Václava Klause, že se má zachovat, jak mu ukládá ústava, a Lisabonskou smlouvu podepsat co nejdříve. Hlavu státu také kritizují za to, že prosazováním vlastních zájmů a poškozováním České republiky v zahraničí nás doslova vytahuje z Evropy.

Zelení se domnívají, že ratifikační proces by měl skončit do konce českého předsednictví. Česko by se jinak, s přičtením pádu vlády, mohlo zařadit mezi země, které dělají trable a poškozují ostatní, obává se předseda zelených Martin Bursík. „Už neexistuje jiný instrument, jak dovést prezidenta k tomu, aby plnil ústavní povinnosti, nežli vybudit občanskou společnost, aby požádala prezidenta, aby Lisabon podepsal,“ dodal.

Kromě Bursíka se petiční akce účastní také Kateřina Jacques, Ondřej Liška, Jan Dusík nebo Přemysl Rabas. Mezi signatáři petice se objevila i jména známých osobností mimo politiku - režisérů Jana Hřebejka a Miloše Formana, herečky Evy Holubové nebo spisovatele Arnošta Lustiga.

Lisabonská smlouva byla horní komorou parlamentu schválena ve středu. Nyní čeká na podpis prezidenta. Podle odborníků na ústavní právo nemá stanovenou lhůtu, v níž by musel dokument podepsat. Někteří senátoři ODS oznámili, že se kvůli Lisabonu obrátí na Ústavní soud, stejný krok může učinit i Klaus. Ten už prohlásil, že svůj postoj k ratifikaci nebude říkat, dokud soud nevydá nález.

Text petice

Pane prezidente, podepište Lisabon!

My, níže podepsaní občané České republiky, vyzýváme prezidenta Václava Klause, aby bezodkladně podepsal Lisabonskou smlouvu.

Z Vašich dosavadních vyjádření, pane prezidente, vyplývá, že máte v úmyslu smlouvu ratifikovat až poté, co v Irsku proběhne druhé referendum o Lisabonské smlouvě. To ale znamená, že suverénní rozhodnutí naší země odvozujete od autonomního rozhodnutí země jiné. Tím nás ovšem naší suverenity zbavujete. Neveďte naši zemi do izolace proti vůli občanů, vlády a demokraticky zvolených zástupců obou komor parlamentu. Umožněte občanům České republiky, aby se mohli plnohodnotně podílet na jedinečném společenství hodnot, které EU představuje.

Podepište bezodkladně Lisabonskou smlouvu a dokončete tím proces její ratifikace Českou republikou.