O zahraničních misích může být jasno již v červenci

Praha - Plán zahraničních misí české armády na příští rok má ministerstvo obrany prakticky hotový, a tak by jej letos mohli poslanci schválit už v červenci. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr obrany a místopředseda vlády Martin Barták. Nyní bude ministr hledat pro mise podporu u sociálních demokratů. Pokud se to podaří, vláda dostane finální materiál na stůl v červnu. Vojáci by se tak vyhnuli nejistotě a zmatkům, které vznikly neschválením letošních misí opozicí na začátku roku.

Vzhledem k tomu, že plán misí je téměř hotový, bude jej Barták diskutovat s jednotlivými politickými stranami, zejména s ČSSD. „Vojáci reprezentují všechny poslance i občany, takže konsenzus na misích by měl být větší,“ uvedl Barták s tím, že by si představoval při schvalování ve sněmovně podporu drtivé většiny poslanců.

Zároveň by ministerstva obrany a zahraničí ocenila, kdyby se alespoň některé mise schvalovaly na delší období, například dva roky, aby je nebylo neustále nutné prodlužovat a mohly se efektivněji plánovat. Podle Bartáka to z vojenského hlediska není problém: „Vzniká sice dojem, že mise a naše účast v zahraničí se připravují vždy v předchozím roce, ale to není pravda - ta koncepce je dlouhodobě nastavená, kopíruje mezinárodní politiku a bezpečnostní politiku České republiky. Víme, co bude zhruba v roce 2010, 2011 i 2012.“

Musí se šetřit, mise se budou koncentrovat

Stejně jako ostatní ministerstva čeká i resort obrany snížení celkových výdajů o 10 procent, což v reálu odpovídá zhruba 5 miliardám korun. Ministerstvo chce ušetřit zejména na materiálu a zastavení oprav zastaralé techniky. Naopak snížení peněz se nemusí obávat klíčové modernizační programy, platy vojáků ani vojenské mise, které spadají do kategorie stěžejních mezinárodních závazků.

V rámci mezinárodních misí působí čeští vojáci zejména v Afghánistánu, a to v rámci rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru, na letišti v Kábulu a potom na severu země v Kandaháru. Kvůli úsporám ale zřejmě stočlenná kandahárská speciální jednotka skončí a zapojí se do prací rekonstrukčního týmu. Vojáci se tak budou koncentrovat do relativně malé oblasti, což by mělo přinést výrazné úspory. Rekonstrukční práce a podpora rozvoje společnosti jsou navíc podle designovaného ministra zahraničí Jana Kohouta hlavním politickým zadáním afghánské mise. Snížení počtu vojáků podle něj nehrozí.