Zbývající ministři už přebrali své úřady

Praha - Premiér Jan Fischer dnes uvedl do úřadů zbylých 10 ministrů nového kabinetu. První polovina převzala resorty už v pátek. Podle Fischera nastupují ministři do rozjetého vlaku, a nemají tedy moc času na rozkoukání. Jako první přebral v 8 hodin ráno ministerstvo pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Ministerstvo financí už řídí jeho dosavadní náměstek Eduard Janota, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předal resort svému náměstkovi Petru Šimerkovi. V čele svého úřadu už stojí i Daniela Kovářová, Gustáv Slamečka a Jakub Šebesta. Posledními předanými ministerstvy bylo vnitro a zdravotnictví.

Bývalý šéf České centrály cestovního ruchu CzechTourism Rostislav Vondruška se chce zaměřit hlavně na tuto oblast: „Je to určitě obor, z kterého pocházím, tedy cestovní ruch a jeho význam pro českou ekonomiku i regionální ekonomiky.“ Prioritou nového ministra pro místní rozvoj bude také získávání peněz z evropských fondů. Definitivně chce vyřešit situaci kolem monitorovacího systému, bez kterého se čerpání dotací z Bruselu neobejde.

Vondruška to dnes řekl poté, co ho jeho předchůdce ve funkci Cyril Svoboda spolu s premiérem Janem Fischerem uvedl na ministerstvo. Kromě evropských fondů a bytové politiky má MMR na starosti také například územní plánování a stavební řád, regionální politiku, veřejné zakázky, veřejné dražby, pohřebnictví a již zmíněný cestovní ruch.

Eduard Janota převzal ministerstvo financí

Dosavadní první náměstek ministra financí Eduard Janota od dnešního dne řídí celý úřad. Odcházející ministr Miroslav Kalousek mu zároveň slíbil, že pokud bude potřebovat s něčím poradit, je mu plně k dispozici. Janotu podle svých slov nyní čeká sestavení úsporného a smysluplného protikrizového rozpočtu. Ten je velmi komplikovaný, protože v něm vypadává téměř 155 miliard daňových a pojistných příjmů.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas už předal resort svému náměstkovi Petru Šimerkovi, který chce pokračovat především v důchodové reformě a také pracovat na novém zákoníku práce. „Můj nástupce je v relativně jednoduché situaci, protože sice je to 40 % výdajů státního rozpočtu, ale 90 % z nich jsou mandatorní výdaje, takže tam je to tímto poměrně zjednodušené,“ komentoval situaci Nečas.

Hned dvě nové funkce získala Kovářová

Daniela Kovářová se kromě ministerstva spravedlnosti postavila také do čela Legislativní rady vlády. Mezi její priority patří udržení stabilního chodu justice v době krize. Chce se také zaměřit na spory kolem nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Novopečený ministr zemědělství Jakub Šebesta pak považuje jako jednu z priorit komunikaci s nevládními organizacemi, například Agrární komorou. Po něm si převzal resort ministr dopravy Gustáv Slamečka, který chce jednak dokončit české dálnice a také má osobní cíl: požádat o české občanství.

Odpoledne předal Martin Říman svůj resort průmyslu a obchodu Vladimíru Tošovskému. Na jeho úřadě se mluvilo například o šrotovném, které je podle Tošovského zatím s otazníkem a musí se o něm dále jednat. Říman připomněl, že je potřeba dbát také na co nejmenší byrokratizaci, zejména v podnikatelské sféře.

Fischer se zaměří i na boj proti extremismu

Funkce se znovu ujal i ministr pro lidská práva Michael Kocáb, jediný ministr, který ve své funkci zůstal. Fischer připomněl, že jeho agenda je velice široká a týká se mimo jiné genderových záležitostí a extremismu, na který se chce premiér zaměřit: „Aby občané této země viděli, že jen nepřihlížíme, ale snažíme se, aby se tento mor naší zemí nešířil alespoň takovou rychlostí, jak to vidíme poslední dobou v řadě českých měst.“

Posledními předanými ministerstvy je vnitro, kde zasedl Martin Pecina a zdravotnictví, které povede Dana Jurásková. Pecina chce na svého předchůdce Ivana Langera navázat a Jurásková si jako svůj hlavní cíl vytkla zachování dostupnosti péče. Hlavním problémem ale budou poplatky ve zdravotnictví, které chce Jurásková zachovat tak, jak jsou. O jejich opětovném zrušení bude zítra jednat Poslanecká sněmovna.