Nádobí i dětské hračky stále obsahují jedovaté látky

Praha – Věci, které běžně používáme, mohou i přes častější kontroly obsahovat jedovaté látky. Podle ekologů jde například o nádobí nebo dětské hračky. Obchodní inspektoři totiž nedokáží všechno zkontrolovat, a tak se zdraví škodlivé výrobky dostávají na trh. Hnutí Arnika proto nabídlo lidem v pražských a ostravských ulicích, že jim pomocí ručního rentgenového analyzátoru otestuje předměty, které si přinesou.

Lidé si mohli nechat otestovat dětské hračky, drobnou elektroniku a barevné a potištěné hrnky, skleničky a talíře. Mladá maminka například chtěla mít jistotu, že kojenecké láhve neobsahují těžké kovy. Výsledek dopadl dobře.

Sklenička s vílou Amálkou už ale tak bezpečná nebyla. „Na skleničce byl naměřený vysoký obsah olova a kadmia,“ řekl ČT Kamil Repes z Arniky. Nejčastěji ale lidé chtěli prozkoumat počítače, mobilní telefony, a dokonce plechovky od piva. V těchto případech dopadla měření dobře.

Ekologové varují: Levné nádobí je sice pěkně barevné, ale plné jedů

Neprošly ale některé malované talíře a glazované hrnky. Jako nejrizikovější se pak při testu ukázaly hračky za pár korun z bezejmenných tržnic. Arnika například objevila v plastové hračce robota polybromované difenylétery. Jde o zpomalovače hoření, které negativně ovlivňují vývoj dětí a imunitní systém.

Testování výrobku
Zdroj: ČT24/Arnika

Jeden z hrnečků dopadl dokonce tak špatně, že organizace bude požadovat, aby ho Česká obchodní inspekce stáhla z prodeje. „V glazuře je vysoký obsah kadmia a olova,“ dodal David Randa, obsluhující měřící přístroje. Informace o nebezpečných výrobcích, jejich alternativách a právu na informace o nebezpečných látkách ve spotřebním zboží naleznou zájemci na webu Arniky.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)