Důchodkyně si měly falešnou závětí přilepšit o 200 milionů

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat případ falešné závěti, pomocí níž měly čtyři ženy získat majetek v hodnotě přes 200 milionů korun. Iniciátorkou podvodu byla podle spisu třiasedmdesátiletá Anna Noháčová z Rokytnice nad Jizerou, které měl majetek podle falešné závěti připadnout. Na machinacích s falešnou závětí se údajně ještě podílely její dcera a dvě vzdálenější příbuzné. O majetek podle obžaloby chtěly připravit právoplatné dědice a stát, kterému měla část dědictví připadnout jako odúmrť. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení.

Ve sporu jde o dědictví po muži, který zemřel v ústavu v Jenštejně u Prahy. Ten odkázal v původní pravé závěti z roku 2003 svůj majetek bratrovi a bratrově manželce. Bratr ale zemřel dřív, proto podíl na dědictví připadl jako odůmrť státu. Dědictví tvořily úspory asi milion korun, statek a zejména lukrativní pozemky pro bytovou výstavbu v Odoleně Vodě u Prahy. Účetní hodnota majetku činí 71 milionů korun, tržní je podle státní zástupkyně Marie Vitouškové přes 200 milionů korun.

Noháčová, která zemřelého muže z dřívějška znala, dnes u soudu řekla, že si k případu nic nepamatuje. Kvůli zdravotním problémům vypovídala vsedě. Na policii dříve uvedla, že jí závěť přišla poštou z domova důchodců v Jenštejně u Prahy, kde zesnulý před smrtí žil. „Žádala jsem o přezkoumání závěti. Nic víc,“ řekla policii k tomu, proč závěť v roce 2006 předložila do dědického řízení.

Falešnou závěť měla Noháčové zaslat její dcera

Podle spisu poslala závěť Noháčové její dcera Hana Háková. Ta dnes popřela, že by závěť posílala a jakoukoliv vinu odmítla. Před soudem stojí ještě Vlastimila Hofmanová a Jaroslava Koutecká, jejichž podpisy jsou pod padělanou závětí jako podpisy svědkyň. Hofmanová u soudu řekla, že Noháčové podepsala čistý papír. Koutecká řekla, že Noháčové pouze poskytla své osobní údaje. Obě původně na policii tvrdily, že zemřelého muže znaly. Později výpověď odvolaly a řekly, že je ke lži navedla Noháčová.

Hlavní líčení je zatím naplánováno do 15. května. Podle soudkyně není vyloučeno to, že kvůli provedení dalších důkazů bude v pátek odročeno. Při hlavním líčení budou mít významnou roli soudní znalci grafologové, kteří zkoumali padělanou závěť. Soud se bude probírat také odposlechy telefonických hovorů.