Policie zastavila stíhání bývalého ředitele Podkrušnohorského zooparku

Chomutov - Policie zastavila vyšetřování bývalého ředitele Podkrušnohorského zooparku Přemysla Rabase. Trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s hospodařením zooparku podala současná ředitelka Iveta Rabasová, jeho manželka - s Rabasem už ale delší dobu nežije. Radní Rabase odvolali loni v dubnu, následná kontrola podle vedení města odhalila porušení zákona.

„Policejním usnesením se nyní zabývá náš právník. Počkám na jeho závěry,“ uvedla Rabasová. Kontrola v zooparku odhalila chyby v účetnictví, při některých investičních akcích a v čerpání pohonných hmot do služebních automobilů. Z právního posouzení kontroly vyplynula i podezření z porušování povinností při správě cizího majetku, podvodu a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Důvody k odvolání Rabase označil jeho asistent vzhledem ke stanovisku policie za nesmyslné. „Policie dospěla k závěru, že Přemysl Rabas neporušil žádnou zákonnou povinnost, nic nefalšoval, nepředražoval. Naopak, nečerpal například kapesné a stravné, ačkoli měl na takové čerpání cestovních náhrad právo,“ vysvětlil Straka.

Rabas považuje zastavení vyšetřování za jistou satisfakci. „Bohužel to nic nezmění na faktu, že zoopark utrpěl velké finanční škody hloupým rozhodnutím radních v čele s paní primátorkou a ztratil minimálně devět kvalitních lidí, kteří se rozhodli odejít, aby demonstrovali nesouhlas s mým odvoláním. Rád bych znovu poděkoval lidem za podporu, zvláště pak všem zaměstnancům zooparku, kteří se ji nebáli vyjádřit podpisem petice a přeji nám všem hodně trpělivosti a soudnosti,“ dodal.

Rabas, který je šéfem poslaneckého klubu Strany zelených a chomutovským zastupitelem, byl ředitelem zooparku od roku 1992. Za jeho rozvoj si vysloužil uznání odborníků i návštěvníků.