VZP už nepřispívá na řadu očkování, je o ně enormní zájem

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna od května nepřispívá na očkování proti klíšťové encefalitidě, příušnicím a chřipce. Důvodem je, že už během prvních čtyř měsíců tohoto roku vyčerpala 300milionový limit, který loni stačil téměř na celý rok. O očkování proti těmto nemocem je totiž letos enormní zájem. Od července proto pojišťovna zavede nový systém, ale s přísnějšími pravidly. Ne každý pojištěnec tak bude mít na očkování nárok.

Pokladna na prevenci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) je prázdná především kvůli enormnímu zájmu o očkování proti příušnicím, encefalitidě a chřipce. VZP přispěla pojištěncům v průběhu celého loňského roku 350 miliony korun, letos však přišlo 280 tisíc lidí pro příspěvek již během prvního čtvrtletí. „Peníze byly téměř vyčerpané, a proto jsme museli pozastavit čerpání a od prvního července zavedeme nové programy,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Nové programy ale budou mít pravděpodobně přísnější kritéria než dosavadní plán. Navíc ne všichni pojištěnci budou mít na příspěvky na očkování nárok. „Jsme sice v ekonomické krizi a musíme šetřit každou korunu, nicméně pozastavit investice do prevence je asi ne úplně šťastné řešení,“ prohlásil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Proti klíšťové encefalitidě je zatím naočkována jen pětina obyvatel ČR

Proti klíšťové encefalitidě je v Česku naočkovaná jenom pětina obyvatel, zatímco v sousedním Rakousku vakcínu dostalo během svého života 88 procent lidí. Pravděpodobně také z toho důvodu zde lékaři zaznamenávají desetkrát méně případů onemocnění než u nás.

V České republice v loňském roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou 631 lidí, což je o 85 případů více než v roce 2007. V tom samém období podlehli této zákeřné nemoci tři Češi, další pak mají trvalé následky.

Na trh se vakcína proti klíšťové encefalitidě dostala už v 70. letech. Za jejím objevem stojí rakouský virolog Christian Kunz, který ji nejprve vyzkoušel sám na sobě: „V dubnu 1973 mě kolega naočkoval, pak já jeho, a čekali jsme, jestli přežijeme.“ Jejich experiment byl nakonec úspěšný, a Kunz tak zachránil stovky životů především v evropských státech. S encefalitidou kromě Česka bojují totiž především jeho sousedé, a dále pak Finsko nebo Slovinsko.

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/34/3397.jpg
  • Klíšťata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/855/85457.jpg
  • Christian Kunz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/855/85460.jpg