Soud potvrdil Krejčířovi sedmiletý trest za únos

Praha - Uprchlý milionář Radovan Krejčíř dostal kvůli únosu podnikatele z roku 2002 s definitivní platností sedmiletý trest vězení. Pražský vrchní soud dnes v odvolacím jednání potvrdil výši trestu, který Krejčířovi loni v září vyměřil pražský městský soud. Rozsudek je pravomocný, možné je i dovolání k Nejvyššímu soudu. Městský soud loni Krejčíře potrestal za trestné činy vydírání a zbavení osobní svobody.

Muže podle prvoinstančního verdiktu unesl 19. dubna 2002 na Krejčířův pokyn kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi s dvěma nezjištěnými muži. Mjekiqi, jehož skutky řeší jiný soud, s pistolí v ruce muže údajně donutil nastoupit do auta a odvezl jej do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Zde ho prý drželi do druhého dne.

Pak podnikatele podle spisu převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech, kde za přítomnosti Krejčíře podepsal bianco směnky, prázdné papíry a nevyplněné daňové doklady. Krejčíř je podle prvoinstančního rozsudku hodlal využít jako doklad o zaplacení nemovitostí v Dobřichovicích a Černošicích. Objekty v hodnotě více než 35 milionů korun patřily podnikatelově firmě. Odpoledne pak byl prý muž propuštěn.

Krejčíř už má 6,5 roku za podvod

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost, v minulosti již padlo několik pravomocných verdiktů. Karvinský soud mu v roce 2006 uložil dvouletý podmíněný trest za krácení daní a cla při dovozu luxusních aut z Německa z počátku 90. let. Olomoucký vrchní soud pak letos v únoru potvrdil trest 6,5 roku vězení za podvod. Krejčíř způsobil škodu téměř 75 milionů korun společnosti Frymis, od které si půjčil akcie a nevrátil je.

Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu loni 1. února rozhodl, že Krejčíř nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka. Verdikt je nepravomocný.

Jetullah Mjekiqi
Zdroj: ČT24