Topolánek spisovatelem: Fakt síla! označil vztah se Sarkozym

Praha - Na pulty českých knihkupectví zamířila kniha Mirek Topolánek Sto dní v čele Evropy. Topolánek před pěti dny skončil jako premiér a s tím de facto skončilo i české předsednictví Evropské unii. Knihu napsal Topolánkův mluvčí pro předsednictví Jiří František Potužník a fotografiemi ji doplnil Herbert Slavík. Bývalý premiér v knize uvedl, že předsednictví poznamenal jeho komplikovaný vztah s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Naopak si pochvaloval spolupráci s šéfem Evropské komise José Barrosem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. O té dokonce prohlásil, že neví, kdy naposledy k sobě měli český a německý politik tak blízko.

„Nicolas Sarkozy. Celé předsednictví, nebo alespoň tu část, kterou jsem ovlivňoval, poznamenal náš vzájemný vztah. Nebyl vyhrocen ani tak osobně, ani tak osobnostně, byl jen přiostřen několika rovinami či řezy přirozeného střetu: stará a nová země, velká a malá země, země jižního křídla s výrazným tlakem na regulace, dotace a protekcionismus proti liberální otevřené zemi, země hluboké integrace a federalismu proti eurorealismu české provenience, Francie proti České republice. Fakt síla,“ napsal Topolánek k Sarkozymu.

Vztah s francouzským prezidentem knize dominuje. Paříž totiž od začátku českého předsednictví zpochybňovala schopnosti Prahy sedmadvacítku řídit. Hned v lednu na úvod předsednictví muselo totiž Česko řešit dvě problematické záležitosti - zastavení dodávek plynu z Ruska do Evropy a krizi na Blízkém východě. V obou případech se Sarkozy velmi angažoval, ač k tomu neměl mandát.

Prostor v knize dostala návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Potužník se v knize zabývá také vztahem Topolánka a prezidenta Václava Klause. Potužník soudí, že během vedení EU bylo zjevné, že jejich vyjednané proevropské spojenectví přestalo postupně fungovat, což neprospělo Česku ani EU. Expremiér při představení knihy připustil, že během předsednictví si Česko „vstřelilo několik vlastních gólů“. Potužník dal knize podtitul „100 dní s předsedou Evropské rady aneb Jak úspěšné tažení Čechů na mezinárodním poli zastavili Češi“.

Umělci podporují Mirka

V pět hodin odpoledne pak odstartoval - za Topolánkovy účasti -  na pražském Václavském náměstí Koncert pro Mirka, kterým chtějí pravicově orientovaní umělci předsedu ODS podpořit. Na programu je Olympic, No Name, Tereza Kerndlová a její otec Ladislav Kerndl, Aleš Brichta, Argema, Doga, Helena Zeťová, Láďa Křížek, Pavel Šporcl, Eva Pilarová nebo Josef Náhlovský. Koncert moderuje Martin Dejdar. Na místě se sešlo několik stovek lidí, někteří měli transparenty „Rvi se, Mirku!!!“, „Pevné nervy“, „Mirku,nezklam nás“ či „Chceme tě ve vládě“. Série koncertů pak bude i provázet předvolební kampaň ODS.

Organizátoři akce chtějí Topolánkovi vyjádřit sympatie kvůli tomu, že podle nich „nezodpovědným jednáním Jiřího Paroubka bylo přerušeno úspěšné vládnutí a předsednictví Evropské unii“. Sociální demokracie totiž ve sněmovně iniciovala celkem pětkrát hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě - a popáté se jí to na konci března podařilo. Topolánek pak Klause otevřeně obvinil, že stál v pozadí vyslovení nedůvěry.

Česko, které nyní vede úřednická vláda Jana Fischera, půlroční šéfování v unii v červenci předá Švédsku.

  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/779/77892.jpg
  • Václav Klaus a Barack Obama autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77991.jpg
  • Obama, Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/781/78016.jpg
  • Na koncert pro Mirka Topoánka prišel i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/858/85748.jpg