Metru v Moskvě ubývají cestující

Moskva - Počet cestujících v moskevském metru v letošním prvním čtvrtletí klesl nejvíce od konce druhé světové války. Dnes o tom podle agentury Reuters informoval jeho ředitel. Důvodem toho je hospodářská krize, která zasáhla i Rusko. Počet lidí, kteří letos v lednu až březnu pro svoje cesty po ruské metropoli využili podzemní dráhu, oproti stejnému období loni klesl o sedm procent. V dubnu a květnu jím každý den jelo průměrně o 700 000 cestujících méně, uvedl šéf metra Dmitrij Gajev.

„Jde o nejstrmější propad v počtu pasažérů, který jsme v poválečné historii metra zaznamenali,“ řekl.

Nynější pokles počtu cestujících je větší než v období pádu Sovětského svazu v roce 1991 i než v době finanční krize v roce 1998. Za jízdenku v moskevském metru cestující zaplatí 22 rublů (asi 13,5 koruny).

Na ruské hospodářství tvrdě dopadla nynější ekonomická krize, propadá se do nejhlubší recese za posledních nejméně deset let. V zemi roste nezaměstnanost, v prvním čtvrtletí se vyšplhala na osmileté maximum. Bez práce v té době bylo podle statistik vlády 9,5 procenta lidí. Očekává se, že ekonomika se letos propadne o šest procent.

Stavební firmy působící v Moskvě, které se v období hospodářského růstu silně zadlužily, nyní musejí propouštět dělníky, z nichž mnoho do práce dojíždělo právě metrem. O práci ve stavebnictví přišli hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Moskevské metro zahájilo provoz v roce 1935, v době vlády Josifa Stalina a patří k nejhlubším na světě.