V Ostravě chystají rekonstrukci významných dopravních uzlů

Ostrava - Ostravský dopravní podnik připravuje rekonstrukci dvou významných dopravních uzlů v krajském městě. Ještě v květnu začne oprava tramvajového pásu na jednom z frýdlantských mostů nedaleko centra Ostravy. Práce si vyžádají nejen silniční omezení v nejbližším okolí rekonstruovaného mostu, ale především omezení tramvajové dopravy v měsících květnu, červenci, srpnu a říjnu. Příští rok by se měl opravy dočkat tramvajový svinovský most. Celkem si obě stavební akce z rozpočtu města vyžádají přibližně 160 milionů korun z rozpočtu magistrátu.

Oprava tramvajového mostu na ulici 28. října, který je součástí takzvaných frýdlantských mostů, začne v květnu a potrvá do října. Jde o jeden z nejdůležitějších dopravních uzlů ve městě. Sjíždějí se na něj téměř všechny tramvajové linky. Jednotlivé vozy tudy v době špičky během jedné hodiny přepraví až 20 000 cestujících.

Rekonstrukce si vyžádá čtyři týdenní výluky. „První bude od soboty 16. května do pátku 22. května,“ uvedl pracovník dopravce Martin Chovanec. Dodal, že další jsou naplánovány na červenec, srpen a říjen. Během těchto výluk bude most pro tramvajovou dopravu uzavřen a cestující budou využívat náhradní autobusovou dopravu. Jízdní řády doznají změn ale i v období mezi jednotlivými výlukami. „O všech úpravách tras budou cestující včas informováni,“ doplnil Kořínek. Podle Chovance byl most postaven v roce 1983 a od té doby se na něm dělaly jen udržovací práce.

Stavební práce za téměř 60 milionů korun zlepší především izolaci mostu, aby do jeho konstrukce nezatékala voda. Díky opravám se životnost mostu prodlouží o dalších 30 let, uvedl Jiří Boháček ze závodu Ostrava společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava, která rekonstrukci provádí.

Podobná oprava čeká už příští rok i tramvajový most v Ostravě-Svinově. „Tato stavba bude součástí velkého projektu úpravy nádraží v Ostravě-Svinově,“ řekl Kořínek s tím, že pouze oprava tramvajového mostu bude stát asi 100 milionů korun. „I v tomto případě jde o akci financovanou z městského rozpočtu,“ uvedl ředitel. Ostravský magistrát je připraven do celého projektu investovat až 750 milionů korun.

Vydáno pod