EU obnovuje kontakty s Kubou, připraveno má 36 milionů eur

Praha - V metropoli dnes skončil dvoudenní summit ministrů zahraničí zemí EU a latinskoamerických a karibských států sdružených ve skupině Rio. Podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta má EU zájem na rozvoji politického dialogu s Kubou, její postoj ale bude záležet na přístupu Havany k dodržování lidských práv. Zástupci unie jednali i s delegací Mexika vedenou ministryní zahraničí Patricií Espinosovou. Rozhovory proběhly i s Chile. Země střední Ameriky podle nikaragujského viceministra zahraničí Valdraka Jaentschke Whitakera požadují spravedlivější ekonomický řád, ale ne volný obchod.

Loni v listopadu přijala skupina Rio do svých řad i Kubu. Do Prahy tak přijel její ministr zahraničí Bruno Rodríguez, který zde vůbec poprvé jednal s některými evropskými protějšky. Španělského ministra například požádal, aby EU za španělského předsednictví v příštím roce zrevidovala společný evropský postoj vůči jeho zemi. Unie má zájem na rozvoji politického dialogu s Kubou, její postoj ale bude záležet na dodržování lidských práv. Společný přístup EU ke Kubě by měla unie dojednat během příštích týdnů.

„Chceme vidět hlubší pokrok v otázce lidských práv, ale jsme současně otevřeni většímu dialogu,“ uvedla na summitu eurokomisařka Benita Ferrero-Waldnerová. Unie loni zrušila sankce vůči Kubě, ovšem v červnu, tedy ještě za předsednictví České republiky, bude situaci znovu zkoumat. Česká republika patří v sedmadvacítce k největším kritikům kubánského režimu. Češi se původně bránili i rušení sankcí.

Benita Ferrero-Waldnerová v rámci exkluzivního rozhovoru pro ČT uvedla, že EU s Kubou znovu zahájila spolupráci: „Disponujeme finančními fondy ve výši 36 milionů eur pro Kubu a spolupracujeme s mnoha sektory a v mnoha oblastech, jako byla například pomoc po přírodních katastrofách, hurikánech, pomoc v oblasti zdravotnictví, školství, zemědělského rozvoje. Jde zatím hlavně o základní potřeby, ale také tam je třeba podpora soukromých podnikatelů, jejich instruktáž…“

Mexiko má s Evropskou unií nejbližší vztahy ze zemí Latinské Ameriky. S EU má uzavřenou vzájemnou asociační dohodu, která umožňuje intenzivnější obchodní výměnu investic a další spolupráci. Ministři jednali například o spolupráci při nešíření jaderných zbraní nebo o boji proti obchodu s narkotiky.

Zasedání provází i menší rozpory. Venezuela, Bolívie, Ekvádor, Nikaragua, Honduras a Kuba včera sice souhlasily se závěrečnou deklarací summitu, závažná témata jako hospodářská krize se ale podle nich nemají probírat pouze povrchně na takovýchto summitech, ale na větších konferencích, jako bude summit OSN pro finanční krizi v New Yorku počátkem června. Podle zemí kolem Venezuely by se takové problémy měly řešit nastolením nového ekonomického pořádku.

Někteří účastníci měli výhrady i k intenzivnější spolupráci. „My ze zemí sdružených v bolívarovské alternativě požadujeme spravedlivější ekonomický řád, spravedlivější, ne volný obchod. Ano, mluvíme o budování socialismu 21. století,“ uvedl nikaragujský viceministr zahraničí Valdrak Jaentschke Whitaker.