Tři pracovníci pošty ukradli ze zásilek přes 370 tisíc korun

Břeclav - Policie stíhá tři pracovníky České pošty z Břeclavi za to, že z doporučených zásilek vybírali peníze a způsobili tak škodu přibližně 370 tisíc korun. Sedmadvacetiletému muži hrozí až tři roky vězení. Další dva jeho kolegy ve věku 24 a 33 let může soud poslat až na šest měsíců za mříže. Kriminalisté se pachatelům dostali na stopu po odhalení známého případu týkajícího se krádeže bezmála 40 tisíc dopisů. Při jeho objasňování byly nařízeny kontroly evidence zásilek, které podle břeclavského kriminalisty Jaroslava Míčka odhalily zásadní nesrovnalosti.

Trojice pracovníků nevybírala běžnou poštu, ale doporučené zásilky, ve kterých lze častěji najít hotovost. Sedmadvacetiletý zaměstnanec pošty si tak od listopadu 2007 do září 2008 „vydělal“ celkem 230 tisíc korun. „Je dobře, že se nepodcenila důkladná kontrola evidence. Takové výsledky ovšem nikdo nečekal. S odhalením pachatelů nám výrazně pomohl odbor kontroly České pošty,“ dodal Míček.

Česká pošta ročně doručí kolem miliardy zásilek

Zásluhu na dopadení pachatelů si vedle policie připisuje i pošta, která po odhalení ukradených dopisů zvýšila bezpečnostní opatření. Podle mluvčí Marty Selicharové ale selhání nemusí být poslední: „Vzhledem k tomu, že Česká pošta doručí ročně kolem miliardy zásilek a zaměstnává 37 tisíc  zaměstnanců, tak nemůžeme vyloučit, že se něco podobného může v budoucnu stát.“

Čtyřiačtyřicetiletý muž ukradl ve známé kauze v letech 2000 až 2007 coby zaměstnanec pošty 71 pytlů s dopisy. Část otevřel a získal tak asi 11 tisíc korun. Poštu odhazoval do výtahové šachty poštovního tunelu na břeclavském železničním nádraží. Případ byl odhalen, když dopisy našli dělníci při loňské rekonstrukci nádraží. Pachatel dostal podmínku a pokutu 50 tisíc korun.

Česká pošta
Zdroj: ČT24