Prodražení justičního paláce bude řešit pražské zastupitelství

Brno - Případem prodražené stavby brněnského justičního paláce se bude zabývat Vrchní státní zastupitelství v Praze. Rozhodlo o tom Nejvyšší státní zastupitelství. S informací dnes přišel ředitel sekretariátu nejvyšší žalobkyně Josef Pavlík. Kauzou se původně zabývalo olomoucké vrchní státní zastupitelství. Spis nyní poputuje do Prahy, protože olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová v dubnu sebe i úřad vyloučila z případu pro podjatost. Důvodem je skutečnost, že v minulosti pracovala na brněnském městském státním zastupitelství.

Byla přitom členkou justiční komise spolupodílející se na konečném řešení projektu výstavby justičního areálu v Brně, jehož součástí jsou i budovy brněnského státního zastupitelství.

Podle Pavlíka se proto musela účastnit pracovních jednání s osobami, „které mohou být potencionálně podezřelými“. Kauzou se zabývá policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Žádné obvinění ale zatím nepadlo.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) vloni zjistil, že chyby a nedostatky Krajského soudu v Brně při řízení projektu výstavby brněnského justičního paláce a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva spravedlnosti způsobily, že předpokládané náklady 786 milionů korun vzrostly na více než dvě miliardy korun.