V jihlavské MHD bude od července elektronické odbavení

Jihlava – Jihlava rozšíří v červenci skupinu měst, v jejichž městské hromadné dopravě bude možné odbavit se elektronicky. Pro majitele elektronické karty navíc zlevní jízdné. Řekl to primátor Jaroslav Vymazal s tím, že celkově by tržby za jízdné v MHD měly zůstat na úrovni srovnatelné s první polovinou roku. Jihlavskému dopravnímu podniku nový systém umožní získat lepší přehled o vytížení jednotlivých linek. Pro občany by mohla být zajímavá především nová karta, která bude stát sto korun. Tou by podle Vymazala výhledově měli mít Jihlavané možnost platit i vstupné v různých zařízeních města, například v zoo a na sportovištích. Karta se začne prodávat v červnu.

V ostatních velkých městech na Vysočině již čipové karty v MHD fungují. Zavedení nového odbavovacího systému v Jihlavě bude stát kolem 21 milionů Kč, zhruba čtyři pětiny z těchto nákladů ale zaplatí Evropská unie. „Smyslem by mělo být celý systém zjednodušit, to znamená, že to je větší komfort ve prospěch zákazníků,“ řekl Vymazal.

S elektronickou kartou bude stát svezení městským autobusem či trolejbusem do tří zastávek osm korun, zatímco s papírovou jízdenkou bude o dvě koruny dražší. Při jízdě do osmi zastávek bude elektronické jízdné 12 Kč, papírová jízdenka bude dražší o čtyři koruny. Ještě víc se prodraží zakoupení vstupenky u řidiče autobusu.

Městskou dopravu v Jihlavě zajišťuje přes 60 autobusů a trolejbusů. Ročně ujedou celkem asi 2,8 milionu kilometrů a přepraví přes 15 milionů lidí.