V Rakovníku přibude nasvícených přechodů

Rakovník – Další přechody pro chodce chce nechat nasvítit rakovnická radnice. Zatím je ve městě dvanáct takto zabezpečených přechodů, které jsou zejména za zhoršené viditelnosti pro chodce bezpečnější než běžné přechody. Zatím se připravuje projektová dokumentace k dalším šesti. Město počítalo, že na nasvícení získá stejně jako v minulosti dotaci od kraje, hejtmanství ale příslušnou výzvu nevypsalo. Přechody proto město zřejmě nasvítí za vlastní peníze podle možností rozpočtu, řekl mluvčí radnice Jan Polák. Nasvícení jednoho přechodu stojí zhruba 100 tisíc korun.

Opatření se podle mluvčího osvědčilo, na přechodech se od té doby nestaly žádné vážné dopravní nehody. „Chodec je večer vidět i ve tmavém oblečení, na normálním přechodu by ho řidič mohl snadno přehlédnout,“ podotkl Polák.

V první etapě v roce 2006 nechalo město za 480 tisíc korun nasvítit pět přechodů v ulicích Na Sekyře, Československých legií, Havlíčkova, Na Ovčíně a Nádražní u pobočky GE Money bank. V druhé etapě, jež si vyžádala přes 720 tisíc korun, byly upraveny přechody v ulicích Dukelských hrdinů, Tyršova u Sokolovny, Plzeňská, Vladislavova, Pražská u domu s pečovatelskou službou a také před viaduktem a dále v Nádražní ulici na cestě na autobusové a vlakové nádraží.

Třetí etapa se má týkat ulic Ottova, Lišanská, Tyršova u Pražské brány, Pražská u Jednoty, Plzeňská u Hypernovy a Dukelských hrdinů u nemocnice. Rada města dnes rozhodla i o tom, že v Ottově ulici kromě nasvícení přechodu vybuduje i veřejné osvětlení.

Podobným způsobem zabezpečují přechody pro chodce i další středočeská města, například Příbram, Kutná Hora či Beroun.