Chomutovská primátorka podala trestní oznámení na Kocába

Chomutov - Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) dnes podala trestní oznámení pro pomluvu na ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. Informovala o tom televize Nova. Řápková nesouhlasí s analýzou, kterou si ministerstvo nechalo na město vypracovat. Kocábova analýza se zabývá situací v Chomutově a zvláště se zaměřuje na problematiku neplatičů a její řešení. Podle zprávy by měla Řápková řešit problém sociálně slabých systémově a neměla by podporovat politiku vytěsňování, uvedl server tn.cz.

„Samozřejmě to beru osobně, protože jsem stavěná do pozice jakéhosi šerifa, který tady bojuje s Romy,“ řekla Nově primátorka. Na začátku materiálu je totiž motto, které označuje primátorku jako šerifa proklatého města. Ministr tvrdí, že cílem ministerstva nebylo nikoho poškodit. „Pan ministr si nechal analýzu vypracovat proto, aby se v problematice Chomutova dokázal orientovat ještě lépe,“ vzkázal Kocáb po mluvčí Lejle Abbasové. Dále kauzu komentovat nechtěl. 

Spory se táhnou už čtyři měsíce

Spory chomutovské primátorky s ministrem pro lidská práva se rozhořely už v únoru, kdy chomutovská radnice začala prostřednictvím exekucí vymáhat dluhy po sociálně nepřizpůsobivých lidech. Názory si od té doby vyměnili ještě několikrát. Naposledy Kocáb minulý týden Řápkové vyčetl, že nezajistila klid na demonstraci Romů.   

Podle televize text analýzy používá přinejmenším ne příliš vhodné termíny. „Řešení aktuálního problému není ve vytvoření hrdinky nebo mučednice z primátorky Řápkové, což je zjevně jejím cílem,“ stojí například v závěrech. Nezávislý jihlavský sociolog Daniel Hanzl serveru řekl, že autoři odvedli poměrně diletantskou práci, použili příliš mnoho expresiv a vulgarismů.

Agentura, která analýzu zpracovala, ale s odsudkem nesouhlasí. „Výzkumníci byli vysoce kvalifikovaní odborníci. My nevidíme důvod, proč by se nedal tento způsob vyjadřování použít,“ řekl zástupce společnosti Petr Víšek.

Čekání na sociální dávky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod